vineri

29 martie, 2024

28 februarie, 2022

Site-urile mai multor organizații media din Rusia au fost piratate luni și au afișat pentru mai mult timp mesaje anti-Putin și anti-război:

„Dragi cetățeni. Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură”.

„Putin ne pune să mințim și ne pune în pericol. Am fost izolați de întreaga lume (…)


Peste câțiva ani vom trăi ca în Coreea de Nord (…)

Acesta nu este războiul nostru, să-l oprim!”

Mesajul conținea și o mențiune grafică: „5.300 de soldați ruși uciși în Ucraina, în patru zile. Mai mulți decât în primul război cecen”.


Printre organizațiile de presă blocate de hackeri se numără titluri prestigioase, precum agenția națională TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka, Forbes, și RBK.

Atacul coordonat de luni a fost revendicat de gruparea Anonymous, care menționează într-un comunicat că a doborât, în numai 48 de ore, aproximativ e 300 de site-uri web guvernamentale, mass-media de stat și bănci din Rusia.

Majoritatea acestor site-uri sunt și acum offline.

Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformarii a transmis luni că zeci de site-uri web aparținând autorităților publice, băncilor, mass-media și companiilor din Rusia și Belarus au fost lovite de atacuri cibernetice pro-ucrainene.

Imnul național ucrainean a fost difuzat inclusiv pe sistemul de comunicații al trupelor ruse, potrivit centrului.

Rețeaua BelZhD, de management a transportului feroviar din Belarus, a fost, de asemenea, piratată.

Site-uri ale guvernului rus, inclusiv site-ul oficial al Kremlinului, au fost inaccesibile vineri, câteva ore, în urma atacurilor hackerilor pro-ucraineni din toată lumea, neînregimentați în vreo formă de asociere formală, dar care își corodonează atacurile.

De asemenea, baza de date a Sberbank din Rusia în rețea și a distrus site-ul web al Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse.

“Dărâmăm sistemul cibernetic financiar și guvernamental rusesc în timp ce ei fac mișcări de trupe lor în Ucraina”, a transmis în comunicat Anonymous.

Instituțiile din Rusia se confruntă de săptămâna trecută cu numeroase atacurile de tip DDoS („distributed denial-of-service”), nume care se traduce prin „blocarea distribuită a serviciului”. Un atac DDoS folosește rețele mari de computere, cunoscute sub numele de „botnets”, sau „rețele de roboți”, pentru a crea o avalanșă de trafic virtual care copleșește site-ul țintă, forțându-l să se oprească temporar.

IT Army – peste 200.000 de „hacktiviști” înrolați

Vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov, care este și ministru al Transformării Digitale a anunțat sâmbătă crearea unei „armate IT” pentru a conduce atacuri cibernetice împotriva unor obiective rusești.

În „Armata IT a Ucrainei”, formată din voluntari din toată lumea care s-au oferit să se implice în lupta dusă cu Rusia în lumea virtuală, s-au înrolat în 24 de ore peste 200.000 de utilizatori, scrie TechCrunch.

Voluntarii sunt folosiți în proiecte specifice.

Anonymous și GNG au spart rețeaua cele mai mari bănci rusești, SberBank, cu capital integral de stat, și au reușit să transfere baza de date acesteia. Nu au fost oferite detalii, public.

Partizanii Cibernetici din Belarus

Un alt grup de hackeri activiști din Belarus, care se opune regimului rus, numit Partizanii Cibernetici din Belarus, a declarat că a creat un „grup tactic al Belarusului” pentru a lucra cu hackeri voluntari cu scopul de a ajuta armata Ucrainei să lupte în domeniul cibernetic.

„Facem apel la toată lumea să împărtășească aceste informații și să ne contacteze dacă există voluntari care doresc să ni se alăture grupului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al grupului pe Twitter.

Cerere pentru înghețarea criptomonedelor din conturile tuturor rușilor și bieloruși

Ministrul ucrainean pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, a cerut platforme de tranzacționare a criptomonedelor să înghețe conturile tuturor cetățenilor din Rusia și Belarus.

„Fac apel la toate exchange-urile de criptomonede din lume, solicitând blocarea utilizatorilor din Rusia. Este important să înghețe nu numai conturile conducerii politice a Rusiei și Republicii Belarus, ci și a tuturor cetățenilor”, a scris ministrul, pe Telegram.

Banca Națională a Ucrainei, de asemenea, a apelat la sistemele internaționale de plată Visa și Mastercard solicitând blocarea cardurilor de plată emise de bănci înregistrate în Federația Rusă.

DNSC și Bitdefender, consultanță gratuită pentru firmele și instituțiile ucrainene

Direcția Națională de Securitate Cibernetică a României (DNSC) în parteneriat cu Bitdefender au anunțat că vor oferi gratuit consultanță tehnică și tehnologie în domeniul securității cibernetice pentru orice afacere ori instituție guvernamentală din Ucraina pentru atâta timp cât va fi necesar.

De asemenea, orice companie ori entitate publică din NATO și UE ce intenționează să-și îmbunătățească securitatea cibernetică va beneficia gratuit timp de 1 an de zile de soluțiile Bitdefender, se mai arată în comunicatul DNSC.

Programele malware distructive recent descoperite circulând în Ucraina au lovit sute de computere, înainte de invadarea Ucrainei, conform unor cercetători de la firma de securitate cibernetică ESET, citați de Reuters.

Programul de ștergere a datelor a fost pregătit de câteva luni, probabil, și a fost „instalat pe sute de calculatoare din țară”, conform sepcialiștilor ESET.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: