Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
Site-ul ANAF s-a blocat din nou în ziua critică de plată a taxelor. Banii pentru digitalizare – nefolosiţi
de Adrian N Ionescu , 25.2.2019
Transmiterea datelor privind impozitele s-a blocat din nou luni, 25 februarie, site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) devenind inutilizabil, în ziua cu cea mai mare încărcare din lună.
ANAF își cere scuze și mulțumește „pentru ânțelegetre” pentru că „serviciul este indisponibil”, potrivit mesajului cu care este întâmpinat contribuabilul bun platnic.
„Este deja un fenomen obişnuit, site-ul ANAF nu face faţă asaltului zecilor de mii de contribuabili, care lasă pentru ultima zi această operaţiune, din cauza grijii pentru lichidităţi. Nu au sistemul necesar”, a declarat Florentina Şuşnea, managing partner al firmei de consultanţă PKF Finconta, pentru cursdeguvernare.ro.
Facilităţile destinate contribuabililor „funcţionează greu, cu mari întreruperi, sau deloc”, spune repreyentantul unei alte firme de contabilitate.
Întreruperea serviciilor online vine după ce, nu mai demult de 6 februarie, portalul ANAF a generat „erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate”.
(Citiți și: ”Blocarea reformei Fiscului: Niciun euro din creditul luat de la Banca Mondială nu s-a cheltuit în 2017 pentru dezvoltarea componentelor critice ale ANAF”)
Ministerul Finanțelor a cheltuit, din 2013 și până în prezent, doar 20 dintre cele 91 milioane oferite de Banca Mondială în proiectul de reformă a infrastructurii Fiscului. Proiectul trebuia finalizat în 2019, dar întârzierile în implementare au determinat Banca Mondială să îl extindă cu 2 ani.
”Activitățile proiectului au fost suspendate în ultimele 12 luni, iar Banca nu a mai decontat noi plăți”, a precizat un oficial al Băncii Mondiale, la sfârșitul lui 2018.
România este statul UE cu cea mai mică rată de colectare a veniturilor fiscale ca procent din PIB (25,6% în 2017, față de o medie europeană de 40%), trendul fiind unul descendent în ultimii 3 ani.