Jucăriile au reprezentat categoria cea mai des introdusă anul trecut în sistemul european de sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, conform raportului pe 2017 prezentat luni de Comisia Europeană.
Statistica sistemului:
- au fost difuzate 2.201 alerte privind produsele periculoase comercializate în UE
- au fost declanșate aproape 4.000 de acțiuni, cum ar fi retragerea produselor de pe piață (ceea ce demonstrează că autoritățile naționale au monitorizat atent alertele introduse în sistem, precizează raportul)
- jucăriile (de exemplu foarte popularele fidget spinners) – categoria de produse pentru care s-au înregistrat cele mai multe notificări (29 %)
- pe locul doi – autoturismele (20 % din totalul alertelor)
- pe locul trei, articolele de îmbrăcăminte, produsele textile și articolele de modă (12 %)
- cel mai des notificat a fost riscul de vătămare (28 %), urmat de riscul chimic (22 %).
China, țara de proveniență a celor mai multe produse notiifcate drept periculoase
Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem au provenit din afara UE.
China este prima țară de origine, însă în 2017, numărul alertelor a rămas stabil, la 53 % (1 155 de alerte), la fel ca în anul precedent.
Comisia continuă să coopereze strâns cu autoritățile chineze, cu care discută cazuri specifice și pune în aplicare acțiuni, cum ar fi schimbul de bune practici.
Produsele periculoase de origine europeană au făcut obiectul a 413 notificări (26 %).
Sistemul de alertă rapidă are un site web public cee oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autoritățile naționale care participă la sistem.
În fiecare săptămână se înregistrează și se publică pe site-ul web aproximativ 50 de alerte. Oricine poate consulta notificările din sistem. În prezent, consumatorii și întreprinderile pot, de asemenea, să se aboneze la alerte și să le personalizeze, în funcție de nevoile și de preferințele lor, și pot partaja alertele pe platformele de comunicare socială.