vineri

29 martie, 2024

15 februarie, 2016

card sanatateUPDATE 11.00: Sistemul a fost deblocat și funcționează în acest moment.

Pentru prima oară de când a fost introdus cardul electronic de sănătate, Casa Națională de Asigurări (CNAS) recunoaște că sistemul a căzut și anunță că problemele s-ar putea să dureze.

“Echipa tehnica a CNAS a constatat duminica 14.02.2016 ora 14:00 o defectiune in functionarea autoritatilor de certificare pentru componenta CEAS (card national).


Estimam ca in maxim 30 de ore de la constatarea problemei (in cursul zilei de 15.02.2016) echipa tehnica va remedia defectiunea si sistemul PIAS va fi functional in parametrii proiectati.

Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline.

Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 72 ore de la prestarea acestora”, se spune într-un comunicat transmis duminică de CNAS.

Până la remedierea problemei, președintele Vasile Ciurchea susține că amprenta de timp și spațiu a cardului rămâne în sistem, chiar dacă furnizorii de servicii medicale nu văd confirmarea.


Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), spune că nici nu contează dacă există sau nu amprenta (o chestiune foarte controversată) de care vorbește Vasile Ciurchea, cât timp sistemul nu funcționează, deci nu citește cardul. Și, dacă nu citește cardul, nu are cum să lase vreo amprentă.

Sistemul offline a fost inventat ulterior lansării sistemului electronic și este o cârpeală, cum spun medicii, care nu mai doresc să-l utilizeze întrucât implică numeroase riscuri și probleme care apoi li se impută lor.

Ce informații nu poate accesa un furnizor de servicii medicale când se lucrează offline:

  • Nu se poate verifica dacă pacientul este asigurat sau nu
  • Nu se poate vedea dacă pacientul figurează internat în acel moment (există astfel de cazuri), situație în care medicul de familie nu îi poate elibera rețetă
  • Nu se poate vedea, de exemplu, dacă pacientul a luat în urmă cu câteva zile trei medicamente de la un alt medic, situație în care ar trebui să îi prescrie doar patru, dacă maximum este de șapte pe lună

De la introducerea cardului nu mai merge nici Rețeta Electronică (SIPE)

Casa a negat de mai multe ori în utlimul timp căderea sistemului cardului electronic (CEAS) sau a celorlalte componente ale platformei. Disfuncționalitățile au fost atât de numeroase, încât i-au exasperat pe medici.

Săptămâna trecută, rețeta (SIPE) s-a blocat luni, marți și vineri, dar CNAS a negat acest lucru.

Mai mult, în ultimele săptămâni, spun medicii, SIPE a funcționat prost în timpul zilei, între orele 09.00 – 16.00, astfel încât mulți dintre ei au lucrat noaptea pentru a urca rețetele prescrise offline.

Toate aceste probleme de funcționare ale sistemului prescripției electronice au apărut numai după lansarea cardului. “Înainte funcționa perfect”, spune vicepreședinta SNMF, Sandra Alexiu.

Unele dintre erorile de la SIPE sunt hilare, explică aceasta: că nu există casa de asigurări a unui județ, că “pacientul este pe lista neagră” (nimeni nu știe ce înseamnă această listă) etc.

Blocajul cardului de sănătate, care dă peste cap programul de consultații din cabinetele medicilor și din spitale, nu va putea fi rezolvat până când nu va fi contractată mentenanța sistemului, potrivit unor surse cursdeguvernare.ro. Chiar și atunci, însă, s-ar putea să fie nevoie de un nou soft, fiindcă cel de acum este conține mai multe improvizații pe sistemul de bază, care a costat aproximativ 25 de milioane de euro.

Reamintim că Novensys Corporation, cea care ar fi trebui să se ocupe de mentenanța și de corecțiile arhitecturii software a intrat în insolvență în decembrie 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: