Parlamentul Germaniei a aprobat vineri o nouă lege a imigraţiei, menită să atragă muncitori calificaţi, în contextul unui deficit de forţă de muncă fără precedent.
Blocul parlamentar conservator, format din partidul de opoziţie CDU (creştin-democraţi) şi formaţiunea-soră din Bavaria, CSU (Uniunea Creştin-Socială), a votat împotriva legii, susţinând că aceasta ar uşura intrarea lucrătorilor necalificaţi.
Şi partidul de extremă-dreapta AfD a votat împotrivă, relatează AP.
(Citește și: „Germania raportează cel mai mare număr de angajați din istorie, dar deficitul de personal rămâne ridicat„)
Legea include un sistem bazat pe puncte care reduce obstacolele de acces pentru aplicanţi în conformitate cu calificările profesionale, vârstă şi competenţele de limbă.
Muncitorilor necalificați li se va oferi, de asemenea, posibilitatea de a migra în Germania dacă Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă consideră că este nevoie de aceștia în anumite sectoare.
Astfel, persoanele din afara UE vor putea sta pe teritoriul Germaniei o perioadă de 12 luni, timp în care pot căuta un loc de muncă în domenii precum IT, gastronomie, sectorul medical sau cel energetic.
Planul va fi implementat de anul viitor
„Avem nevoie de oameni care să ne ajute să ne menținem prosperitatea în această țară”, spunea Rainer Dulger, președintele Confederației Asociațiilor Patronale Germane (BDA).
Potrivit acestuia, în următorii ani companiile germane se vor confrunta cu un deficit de muncitori de aproape 7 milioane de persoane, dacă nu se ia nicio acțiune.
Există deficit de forță de muncă într-o varietate de sectoare, de la gastronomie și îngrijirea copiilor până la IT și energiile regenerabile, arată sursa citată.
Au existat îndoieli cu privire la acest plan din partea coaliției conservatoare, pe fondul îngrijorărilor că schimbările vor merge prea departe sau ar putea chiar stimula migrația ilegală.
La începutul anului, Asociaţia Camerelor pentru Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK) a transmis că mai mult de jumătate din companiile din Germania întâmpină dificultăţi în a ocupa locurile disponibile, din cauza lipsei de muncitori calificaţi.
Procentul companiilor care întâmpină dificultăţi în a angaja oameni este la un nivel istoric, a arătat un sondaj realizat de DIHK în rândul a 22.000 de companii. Dintre acestea, 53% au raportat un deficit de angajaţi calificaţi.
****