vineri

29 martie, 2024

2 august, 2016

sange transfuzieDirecția de Sănătate Publică (DSP) București a amendat marți o asistentă de la CF2, cu 700 de lei, pentru eroarea medicală de săptămâna trecută când o pacientă a primit sânge dintr-o altă grupă. Este singura sancțiune aplicată pentru personalul implicat în acest caz.

De asemenea, DSP a sesizat Colegiul Medicilor pentru a stabili dacă medicul care s-a ocupat de femeie are și el o responsabilitate în cele întâmplate.

Pacienta (39 ani), a fost operată marți, 26 iulie, din cauza unui cancer de col uterin aflat în fază incipientă.


Intervenția este una considerată banală, dar femeia a intrat în comă după operație din cauza transfuziei cu sânge dintr-o altă grupă. I s-a administrat sânge AB4 pozitiv deși ea avea grupa O I pozitiv.

La o oră de la intervenție a început hemoragia internă gravă care a ținut până joi, iar ulterior femeia a făcut depresie pulmonară.

Acum, ea se află la Spitalul Universitar de Urgență, unde a fost transferată la cererea familiei.  Fost detubată luni, dar se află încă în stare gravă.

Pentru toate acestea, inspectorii de la DSP au aplicat această unică sancțiune, de 700 de lei. Este maximum posibil, portivit legii, care specifică 60% din salariul de bază.


Amendată a fost asistenta care a încurcat probele: ea a etichetat cu numele pacientei de 39 de ani o probă de sânge luată de la o altă bolnavă.

Spitalul a fost amendat cu 30.000 lei, săptămâna trecută, pentru mai multe nereguli, printre care:

  • Unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) a spitalului nu este autorizată conform normelor legale în vigoare
  • Spitalul nu are o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, iar registrele și evidențele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis o anchetă, iar investigatorii au ridicat marți mai multe documente de la spital.

Spitalul CFR

CF 2 face parte din rețeau spitalelor CFR și este subordonat Ministerului Transporturilor, nu Ministerul Sănătății sau administrației locale.

CF 2 s-a mai aflat în centrul unui scandal de proporţiim în 2010, . În urmă cu șase ani, două paciente au fost infectate cu germeni gram negativi în timpul unor intervenţii chirurgicale realizate în această unitate medicală.

Al doilea caz în ultimele 6 săptămâni

Este al doilea caz de malpraxis cu transfuzie de sânge dintr-o altă grupă. În luna iunie, o femeie de 68 de ani a murit la Spitalul de Arși din București, după ce i-a fost administrat sânge din altă grupă decât cea pe care o avea, din cauza identificării greșite a grupei.

Managerul spitalului și-a dat demisia, iar medicul de gardă și asistenta care s-au ocupat de caz au fost amendați de inspectorii sanitari cu 1.600 de lei.

Identificarea greșită a grupei de sânge a fost făcută de asistenta de serviciu, iar medicul de gardă a fost cel a stabilit administrarea de sânge din grupa A pozitiv. Pacienta avea grupa B pozitiv.

A doua zi după transfuzie, femeia a intrat în șoc posttransfuzional și, după o săptămână, ea a murit. În mod normal, dacă este depistat imediat, șocul posttransfuzional poate fi tratat.

Și acolo s-a încercat mușamalizarea cazului – transfuzia greșită a fost făcută pe 13 iunie, după o săptămână femeia a murit, iar raportarea incidentului a avut loc abia pe 27 iunie.

În acest moment, malpraxisul este anchetat de procurori, ei urmând să stabilească dacă există o legătură cauzală directă între eroare și deces. Medicii de la Spitalul de arși neagă faptul că sângele din altă grupă ar fi provocat moartea femeii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: