miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 februarie, 2018

Începând cu luna februarie, Singapore va limita numărul de autovehicole care pot circula pe drumurile publice. Măsura, care este parte a viziunii intitulată ”car-lite”, va genera costuri exorbitante pentru cei care vor să dețină un automobil și va afecta puternic industria vânzărilor în acest domeniu.

Guvernul din Singapore, cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. are o lungă tradiție în încercările de a reduce numărul de automobile ce circulă pe drumurile orașului-stat insular, primele restricții fiind aplicate în 1960 în baza unui program de utilizare rațională a terenurilor.

Potrivit DPA, noile măsuri se referă la controlul strict al numărului de așa-numite ”certificate de drepturi” eliberate, singurul document în baza căruia cetățenii își pot procura și deține un automobil.


Costul unui asemenea certificat are toate șansele să devină prohibitiv- în funcție de tipul de mașină dorit costul acestuia urcând până la o valoare egală cu cea a prețului de achiziție, suplimentar fiind conceput și un sistem de ”licitații” pentru achiziția certificatului.

”Certificatul de drepturi” este valabil 10 ani, perioadă după care proprietarii trebuie să decidă dacă renunță la mașină sau dacă își cumpără din nou dreptul de a deține o mașină.

Autoritățile au crescut în timp numărul de certificate cu 0,5-1,5% pe an, dar începând cu 2018 numărul certificatelor existente în piață va fi înghețat pentru 3 ani.

În aceste condiții, în acești următori 3 ani vor putea fi cumpărate ”certificate de drepturi” doar în măsura în care foștii posesori renunță la ele.


În Singapore trăiesc 5,6 milioane de oameni potrivit datelor oficiale de la finalul anului 2017, pe drumurile publice fiind înregistrate 575.353.

”12% din tot terenul din Singapore este ocupat de rețele de drumuri. Din perspectiva nevoilor și a constrângerilor este evident că dezvoltarea infrastructurii rutiere va fi puternic limitată în viitor”, anunță Autoritatea pentru Transporturi Rutiere singaporeză într-un comunicat.

Conceptul ”car-lite” a fost lansat în 2014 de către premierul Lee Hsien Loong, plan pe 15 ani pentru care sunt alocați 1,5 miliarde dolari și care vizează reducerea dependenței de automobil și adoptarea de soluții sustenabile de transport în comun.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: