vineri

19 aprilie, 2024

21 martie, 2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți că deținuții eliberați înainte de octombrie 2017 (când a intrat în vigoare recursul compensatoriu) și au fost încarcerați în condiții improprii, în perioada iunie 2012 – octombrie 2017, vor fi despăgubiți cu o anumită sumă (între cinci și opt euro) pentru fiecare zi petrecută de închisoare.

Sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor estimează suma, în cazul unei medii de patru ani în închisoare (corepsunzătoare României), la un total de 8.000 – 12.000 euro penrtu fiecare deținut.

Este „un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa, deși dacă se aplică criteriile din legea recursului compensatoriu la România, am constata că trăim cu toții într-o țară improprie”, atrag atenţia, într-un comunicat intitulat „Despăgubiți victimele infracțiunilor, nu deținuții”, sindicaliştii din FSNAP (Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor).


În octombrie anul trecut a intrat în vigoare recursul compensatoriu (Legea 169), care considera şase zile executate la 30 în condiţii necorespunzătoare. Potrivit ministrului,  CEDO cere compensații și pentru cei liberați anterior, care nu au beneficat de legea respectivă.

Soluția, adoptată și de alte state este compensarea bănească, așa cum au procedat și Italia, Ungaria etc.

”Îi dai numai pentru zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare. Va fi o lege, va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuiesc bani. Rezultă obligaţia din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenţie românească”, a explicat marți ministrul Toader.

Ce spun sindicaliștii

  • 1.Plata acestei despagubiri sa se faca pentru toti detinutii care au stat in conditii improprii, daca scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranta ca aceste conditii nu au fost improprii doar in perioada 2012 – 2017.
  • 2. Plata acestei despagubiri sa se faca in mod egal pentru fiecare zi de serviciu in conditii improprii pentru angajatii sistemului penitenciar. Daca situatia este atat de grava, consideram ca toti cei care au trait si lucrat in aceste conditii trebuie sa fie despagubiti.
  • 3. Plata acestei despagubiri sa fie acordata si victimelor infractiunilor in cuantum cel putin egal cu cea a infractorului. Consideram ca daca Statul Roman isi poate permite sa premieze hoti, talhari, corupti, criminali trebuie sa poata plati o despagubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferintele indurate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: