duminică

16 iunie, 2024

11 septembrie, 2018

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 1,2%, în termeni nominali, în iulie față de luna precedentă, dar valoarea comenzilor înregistrate în industria prelucrătoare a crescut cu 1%, potrivit rapoartelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți.

Revirimentul industriei se menține în termeni anuali, creșterea afacerilor consemnată față de iulie 2017 fiind de 16,5%, iar cea pe primele șapte luni din 2018 de 14,2% față de aceeași perioadă din anul trecut (cumulat piața internă și piața externă).

Sincopa din iulie a afacerilor din industrie survine pe fondul scăderii optimismului managerilor din sector, care s-au declarat în cea mai mică proporție încrezători în activitatea lor pe următoarele luni, potrivit celei mai recente anchete de conjunctură a INS.

(Citiți și: Ancheta de conjunctură INS: Scade optimismul managerilor din toate sectoarele economice, cu excepția serviciilor)

Vulnerabilităţile structurale


Cea mai mare parte a creşterii industriei prelucrătoare din ultimii doi ani şi jumătate a fost adusă de sectoarele cu tehnologie medie-înaltă. (…) Viteza de creştere a contat mai mult decât dimensiunea sectoarelor în acest caz”, spune un raport al BCR Cercetare.

Industria auto şi cea a fabricării altor mijloace de transport (nave maritime), echipamentele electrice, maşinile şi alte echipamente, industria chimică au adus împreună 2/3 din creşterea industriei prelucrătoare, deşi ponderea lor în totalul volumului nominal a fost de numai 1/3.

Mai mult, industriile cu o tehnologie înaltă, adică fabricarea produselor farmaceutice precum şi a calculatoarelor şi a produselor optice, au adus cam 8% din creşterea totală a industriei în perioada 2016 – iunie 2018, chiar şi în condiţiile unei ponderi de 4% în total”, spune raportul citat.


În schimb, industriile care încorporează un nivel scăzut de tehnologie şi care reprezintă 1/3 din sectorul manufacturier au fost responsabile pentru numai o zecime din creştere.

„Situaţia s-a înrăutăţit în lunile recente, iar contribuţia acestor industrii la avansul sectorului manufacturier a devenit chiar negativă, într-un semn că rolul jucat de ele în încetinirea economiei româneşti este major”, spune raportul BCR Cercetare.

Analiştii BCR cred că creşterea este limitată „sever, se pare, de o combinaţie de factori cum ar fi presiunile asupra costurilor, concurenţa externă puternică sau lipsa forţei de muncă”.

Concentrarea creşterii industriei prelucrătoare într-un număr mic de sectoare „duce la sporirea vulnerabilităţii sale în faţa unor şocuri asimetrice, adică a unor evenimente care vor afecta la un moment dat doar unele industrii”, potrivit sursei citate.

Una dintre îngrijorări este „ce se va întâmpla cu industria auto dacă ameninţările liderilor lumii referitoare la un protecţionism comercial mai mare se vor adeveri”.

Statisticile afacerilor în industrie

Cifra de afaceri din industria extractivă a scăzut cu 1,5%, iar în industria prelucrătoare cu 1,2%, în iulie față de iunie.

Scăderea din iulie a cifrei de afaceri din industrie (-1,2%) este în măsura cea mai mare rezultatul celei din:

 • industria bunurilor de capital (-7,2%),
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-2,9%),
 • industria bunurilor intermediare (-1,3%).

Creşteri au înregistrat industria energetică (+11,7%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,8%).

Cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 16,5%, în luna iulie 2018 faţă de iulie 2017, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+16,7%) şi industria extractivă (+7,3%).

Pe marile grupe industriale au înregistrat creşteri:

 • industria energetică (+32,3%),
 • industria bunurilor de capital (+18,9%),
 • industria bunurilor intermediare (+14,8%),
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,6%) şi
 • industria bunurilor de uz curent (+10,7%).

Primele șapte luni din 2018 au înregistrat o creștere pe ansamblu a cifrei de afaceri cu 14,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2017 datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14,5%) şi industriei extractive (+4,8%).

Pe marile grupe industriale cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele:

 • industria energetică (+19,3%),
 • industria bunurilor de capital (+17,9%),
 • industria bunurilor intermediare (+13,3%),
 • industria bunurilor de uz curent (+8,8%) şi
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,3%).

Comenzile

Valoarea nominală a comenzillor noi din industria prelucrătoare (în total piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în iulie cu 1% faţă de luna precedentă şi faţă cu 29,3% de iulie 2018.

Comenzile noi din primele șapte luni ale anului au fost cu 19,8% mai mari față de aceeași perioadă din 2019.

În luna iulie 2018 față de iulie 2017 comenzile noi au crescut cu 29,3%, datorită creşterilor din:

 • industria bunurilor de capital (+39,4%),
 • industria bunurilor intermediare (+18,1%),
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,9%) şi
 • industria bunurilor de uz curent (+11,4 %).

Pe primele șapte luni ale anului, creșterea de 19,8% s-a datorat celor din

 • industria bunurilor de capital (+24,0%),
 • industria bunurilor intermediare (+16,7%),
 • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi
 • industria bunurilor de uz curent (+5,4%).
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: