Managerii din toate sectoarele economice, cu excepția serviciilor, se așteaptă la creșterea în continuare a prețurilor, anticipație care le afectează și așteptările privind afacerile lor.
Cei mai afectați se declară cei din industrie, al cărui optimism continuă să scadă privind activitatea pentru următoarele trei luni, potrivit rezultatelor anchetei de conjuctură a Insitutului Național de Statistică (INS), publicate marți.
În schimb, managerii din comerțul cu amănuntul și, mult mai moderați, cei din construcții se așteaptă la creșterea activității.
Astfel, sondajul derulat pentru perspectiva august – octombrie s-a încheiat cu următoarele solduri conjuncturale (diferenţe dintre răspunsurile pozitive şi cele negative ale managerilor participanţi):
- în comerțul cu amănuntul a crescut până la 22%, 19% în iulie şi 25% în iunie;
- în construcții, deşi a scăzut mult până la 12%, de la de la 23%, respectiv 23%, se păstrează peste pragul statistic care indică o tendinţă de „creştere moderată” (peste 6%);
- în industria prelucrătoare a scăzut până la 5% de la 9%, respectiv 14%, ceea ce în interpretarea INS înseamnă retrogradarea tendinţei de la „creştere moderată”, la „stabilitate”;
- și în servicii tendința de creștere moderată s-a transformat în stabilitate, soldul conjuctural pozitiv scăzând până la 5%, de la 13%, respectiv 17%.
Industria prelucrătoare
Managerii din industrie se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor produselor lor în lunile august – octombrie.
Soldul conjunctural privind inflația de + 7% este însă mai degrabă optimist, fiind în scădere de la +9% și plasat mai aproape de nivelul minim aferent calificativului „moderat” (+6%), de cât de de cel maxim (+16%).
Pentru volumul producției este așteptată doar „stabilitatea” (sold de +5%), ca și în cazul număruilui salariaților (+1%).
Tendinţă de creștere solidă se înregistrează la:
- fabricarea produselor din tutun (+33%),
- fabricarea băuturilor (+27%) și la
- fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +26%).
Construcții
Preţurile lucrărilor sunt pe tendință de creștere moderată (sold conjunctural +14%).
Volumul din construcţii are aceeași tendință moderată (sold conjunctural +12%), iar optimismul privind angajările înseamnă de fapt stabilitate (sold conjunctural +4%).
Comerţ cu amănuntul
Managerii societăţilor din comerţ estimează o creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +14%), dar tendinţa de creștere a vânzărilor este solidă(+22%).
Solidă este şi estimarea privind creşterea volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (+18%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (+13%).
Servicii
Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (+5%), ca și numărul salariaților (sold conjunctural +1%).
Interpretarea calitativă a soldurilor conjuncturale se bazează pe următoarea scală:
- până la ± 5% = relativă stabilitate;
- de la ± 6% până la ±15% = creştere moderată, respectiv scădere moderată;
- de la ±16% până la ± 40% = creştere, respectiv scădere;
- peste ±40% = creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.