joi

28 martie, 2024

15 iulie, 2020

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (foto) susține că Parlamentul European trebuie să impună o singură condiție statelor membre care vor beneficia de bani din Fondul de Reziliență și Redresare: acești bani să nu contribuie în niciun fel la achiziția de întreprinderi strategice europene de către Rusia și China.

”Ne-am gândit, în Parlamentul European, să facem și o listă negativă, a anumitor tipuri de proiecte pe care să nu le susținem la finanțare. Mai bine nu, vreau însă să avem un singur punct pe această listă:
să nu finanțăm, indirect, achiziții din țări terțe de intreprinderi cu valoare startegică. UE face eforturi să suțină economia și intreprinderile aflate în dificultate, dar nu vreau ca aceste intreprinderi să fie ulterior vândute.
Pe scurt, nu vreau ca banii UE să finanțeze achiziții de către Rusia, China, sau alte țări de acest tip”, afirmă Siegfried Mureșan.

Precizarea a fost făcută în contextul în care Siegfried Mureșan, care este raportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Reziliență și Redresare, a anunțat că Parlamentul European ”va veni cu o listă pozitivă de domenii în care să fie cheltuiți banii”.


Între aceste domenii ”pozitive” Mureșan a enumerat digitalizare, competiție, investiții în cercetare și dezvoltare, mediu.

Declarațiile au fost făcute la conferința ”Economia viitorului post-COVID”, organizată miercuri de cursdeguvernare.ro.

Intervenția VIDEO integrală de la conferință:


În ceea ce privește posibilitatea condiționării alocării de fonduri de relansare, europarlamentarul PNL a anunțat că ”va trebui să acceptăm unele condiții”. Mureșan a explicat că 4 state europene, mari contributori la bugetul european (Austria, Țările de Jos, Suedia și Danemarca), cer insistent ca fondurile europene ”să aibă condiții de accesare”.

”Cred că aceste țări vor fi foarte insistente și cred că va trebui să acceptăm unele condiții. Statul de drept, de exemplu, nu e nimic rău în asta… Legătura cu statul de drept trebuie însă să fie cuantificabilă, precisă, să nu existe loc pentru interpretări. Alte tipuri de condiționalități, de natură economică, de exemplu, nu cred că sunt potrivite, mai ales în perioada în care nu știm exact cum va evolua economia… Dar, după ce trece pandemia, trebuie consolidate finanțe publice, Pactul de Stabilitate trebuie reinstaurat”, a afirmat Siegfried Mureșan.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: