marți

16 iulie, 2024

20 august, 2022

Serviciul secret rus de informații FSB a informat greșit Kremlinul privind șansele invaziei în Ucraina. Fie nu au înțeles cât de energic va răspunde Ucraina la  atacul armatei ruse, fie au înțeles, dar nu au putut sau nu au vrut să livreze evaluări negative președintelui rus Vladimir Putin, spun oficialii ucraineni și occidentali consultați de The Washington Post, pentru investigațiile privind perioada de dinaintea invaziei.

„Rușii s-au înșelat de departe. (…) Au pus un întreg efort de război pentru a atinge obiective strategice care erau peste posibilitățile lor. (…) Greșeala Rusiei a fost cu adevărat fundamentală și strategică”, a spus un înalt oficial american cu acces regulat la informații secrete despre Rusia și serviciile sale de securitate, citat și de Stars and Stripes.

Proiectul răsturnării guvernului ucrainean și a președintelui Volodimir Zelenski nu a reușit, în ciuda infiltrării masive a agenților și a informatorilor FSB în toate straturile societății ucrainene.


Departamentul ucrainean al FSB s-a extins foarte mult înaintea invaziei, de la aproximativ 30 de ofițeri în 2019 până la 160 de oameni în ajunul invaziei din Ucraina.

Mulți informatori ai rușilor nu și-au făcut treaba

Echipele FSB aveau la îndemână rețele de agenți în așteptare aflați în interiorul țării.

Unii erau agenți plătiți din aparatul de securitate ucrainean. Dintre ei, unii au sabotat apărarea Ucrainei, dar alții se pare că și-au încasat plățile de la FSB, însă au refuzat să execute ordinele Kremlinului atunci când au început luptele, potrivit articolului din Washington Post, semnalat prima oară de Digi24.

FSB nu a evaluat bine calitatea informațiilor care arătau că o mare parte a populației ucrainene este gata să se opună forțelor ruse și că era neîntemeiată ipoteza că acestea ar fi putut fi întâmpinate ca liberatoare.


Ca urmare, FSB a susținut planurile atacului fulger asupra Kievului, care să răstoarne guvernul în câteva zile, Volodimir Zelenski să fie mort, capturat sau în exil, lăsând un vid politic, care să fie umplut de agenții ruși cu autorități marionetă.

Ucraina a profitat de sprijinul CIA și MI6

Fără sprijinul agenților americani de la CIA și al celor britanici de la MI6, serviciului secret ucrainean SBU, puternic infiltrat de agenți ruși, i-ar fi fost foarte greu să facă față.

„După șase luni de război, continuăm să descoperim o mulțime de astfel de oameni” (agenți ruși iUcraina a profitat de sprijinul CIA și MI6nfiltrați în SBU), a spus Andrii Smirnov, adjunctul șefului cabinetului prezidențial al Ucrainei, după ce Volodimir Zelenski l-a demis pe Ivan Bakanov, șeful SBU, nemulțumit că nu a curățat agenția de adepții rușilor.

(Citește și:Ucraina: Volodimir Zelensky a demis pe procurorul general și pe șeful serviciului de informații”)

SBU are 27.000 de angajați, mai mulți decât MI5 și mulți – instruiți de KGB. Și mulți ucraineni din domeniul securității recunosc că le produce anxietate neîncrederea în loialitatea personalului, chiar de rang înalt.

Totodată, în ciuda infiltrării rușilor, după declanșarea invaziei în 24 februarie, serviciile secrete și structurile guvernamentale ucrainene „nu numai că au funcționat, dar au lucrat mai eficient ca niciodată”, a declarat un oficial SBU.

Aproape toți spionii din Ucraina au greșit

Deși agenții americani au prevăzut intențiile lui Putin, au subestimat capacitatea Ucrainei de a rezista atacului, ceea ce a condus la ezitarea inițială a Statelor Unite de a trimite arme grele și sofisticate.

Serviciile ucrainene au subestimat pregătirea forțelor rusești pentru o luptă la scară largă și au ignorat avertismentele occidentale în legătură cu o invazie care a ajuns la câțiva kilometri de capitală.

Erorile serviciilor de informații rusești în Ucraina par mai grave, sistemice. S-au bazat pe surse nesigure, au ezitat să livreze Kremlinului realitățile dure către Kremlin și au adoptat atitudinea disprețuitoare a lui Putin față de Ucraina.

Această abordare a fost susținută cu evaluări menite să fie pe placul Kremlinului și de surse care aveau propriile motivații – politice și financiare – ca guvernul de la Kiev să fie răsturnat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: