sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 aprilie, 2016

serghei-lavrovMinistrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, învinuiește Uniunea Europeană că forţează semnarea acordului de asociere cu Republica Moldova, tensionarea atmosferei în ceea ce priveşte Transnistria şi de ignorarea totală a problemelor din regiune.

În aceste condiţii, Rusia intenţionează să poarte discuţii serioase cu Statele Unite şi UE despre situaţia din Republica Moldova şi regiunea transnistreană, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului rusesc NTV, publicat pe site-ul instituţiei.

„Vrem să discutăm foarte serios cu ei (SUA și UE- n.red.), pentru că ei tensionează atmosfera din regiunea transnistreană. Este o provocare scandaloasă. Ei singuri încearcă să creeze pentru Tiraspol o situaţia imposibil de neîncălcat, repet, în ceea ce priveşte libertatea de a circula, în privinţa tranzitului şi în privinţa exportului. Este scandalos. Istoria nu i-a învăţat nimic”, afirmă ministrul Lavrov.


Potrivit oficialului rus, Uniunea Europeană forţează Republica Moldova să semneze acordul de asociere, încercând să obţină acest document până la următoarele alegeri.

„În proiectul acordului de asociere, regiunea transnistreană pur şi simplu nu există. Nu există nici acordul din 1997, cu participarea Moldovei şi a Tiraspolului, care prevede dreptul regiunii transnistrene la economia externă. Ceea ce se întâmplă în jurul raionelor din stânga Nistrului deasemenea se ignoră în totalmente – astfel Chişinăul şi noua conducere a Ucrainei practic au blocat regiunea transnistreană”, a mai declarat ministrul rus de externe.

Nu este prima dată când Rusia emite astfel de mesaje. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a acuzat în urmă cu câteva luni direct Statele Unite ale Americii de organizarea loviturii de stat în Ucraina.

În ianuarie 2016, Președintele Vladimir Putin a avut o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de securitate al Rusiei în care s-a discutat inclusiv despre ”escaladarea situației politice interne grave din Republica Moldova”.


Anul trecut, în noiembrie, Rusia a considerat că Uniunea Europeană exercită o presiune „insolentă” asupra ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic. Exemplul oferit la vremea respectivă de Serghei Lavrov: Ucraina.

Despre ”presiuni” făcute în Republica Moldova Serghei Lavrov a vorbit și în 2014, când a amenințat că Rusia va recunoaște Transnistria ca stat independent dacă Republica Moldova ”renunță la independență”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: