30 iulie, 2022

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, secretarul de stat american Anthony Blinken a discutat la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Convorbirea, care a avut loc vineri, a fost descrisă de oficialul american drept ”sinceră și directă”.

Subiectul principal al dialogului a fost legat de un eventual schimb de prizonieri între SUA și Rusia. Potrivit CNN, Rusia cere, pe lângă eliberarea traficantului de arme Viktor Bout, și eliberarea lui Vadim Krasikov, asasin FSB, condamnat anul trecut în Germania pentru uciderea unui fost luptător din Cecenia.

SUA au propus eliberarea lui Viktor Bout  în schimbul a doi cetățeni americani încarcerați în Rusia – baschetbalista Brittney Griner și pușcașul marin Paul Whelan.


„Am făcut presiuni asupra Kremlinului pentru a accepta propunerea substanțială pe care am făcut-o cu privire la eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner”, a anunțat Anthony Blinken după convorbirea cu omologul rus.

Oficialul american a refuzat să spună în ce mîsură crede că Moscova va accepta termenii propuși de Statele Unite.

În schimb, legat de războiul din Ucraina, Anthony Blinken a afirmat tranșant că SUA nu au văzut „nicio dorință” din partea Rusiei de a pune capăt agresiunii sale.

Anthony Blinken a mai spus că a discutat, de asemenea, despre așteptările ca acordul pentru a permite tranzitul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră să intre în vigoare. „Ne dorim ca acest lucru să avanseze cât mai curând posibil”, a spus oficilul american.

Cine este Vadim Krasikov


Colonelul FSB Vadim Krasikov a fost condamnat la închisoare pe viață în decembrie 2021 pentru uciderea unui fost combatant cecen de origine georgiană, Zelimhan „Tornike” Hangoșvili, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin.

În august 2019, la ora prânzului, ucigaşul, deplasându-se cu bicicleta, s-a apropiat din spatele victimei şi a tras două focuri cu o armă cu amortizor, după care l-a împuşcat în cap de la mică distanţă pe cecen. Rusul a fost arestat câteva ore după aceea, nu departe de parcul Tiergarten, în timp ce încerca să scape de arma crimei.

Pe durata întregului proces, acuzatul a respins identitatea pe care i-o atribuia Parchetul german, afirmând că se numeşte Vadim Sokolov, are 50 de ani, este „rus, celibatar şi inginer în construcţii”.

Site-ul de investigații jurnalistice Bellingcat a arătat că numele Vadim Sokolov nu este real, asasinul primind un număr de identificare fiscală cu câteva zile înainte de a solicita o viză Schengen pentru a călători în UE. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea directă a statului rus,

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: