marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iulie, 2022

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va discuta cu omologul său american Antony Blinken „când timpul îi va permite”.

Precizarea a fost făcută joi de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la scurt timp după ce șeful diplomaţiei americane a anunţat că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus.

Astfel, semnalele de la Moscova referitoare la un eventual schimb de deţinuţi în vederea eliberării jucătoarei americane de baschet Brittney Griner şi a fostului puşcaş marin Paul Whelan, ambii încarceraţi în Rusia, nu par promiţătoare, comentează DPA, citată de Agerpres.


Maria Zaharova, citată de agenţia oficială de presă TASS, a declarat că Serghei Lavrov are în prezent un grafic încărcat cu contacte internaţionale şi va acorda atenţie solicitării secretarului de stat american Antony Blinken de a avea o convorbire telefonică cu el „când timpul îi va permite”.

SUA doresc un schimb de prizonieri cu Rusia

Mai devreme, oficialul rus afirmase că nu există încă niciun rezultat tangibil privind eliberarea cetăţenilor americani. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că încă nu s-a ajuns la un acord.

Antony Blinken anunţase miercuri o posibilă convorbire telefonică „în zilele următoare” cu Serghei Lavrov pentru a discuta despre eliberarea a doi cetăţeni americani:

  • Paul Whelan, arestat în 2018 pentru presupuse acţiuni de spionaj în Rusia şi condamnat la 16 ani de închisoare în iunie 2020
  • Starul american de baschet Brittney Griner este judecată pentru posesie de droguri, după ce a fost reţinută în februarie pe un aeroport din Moscova

Până în prezent, potrivit surselor ruse, SUA şi Rusia nu au reuşit să se pună de acord asupra unui schimb de prizonieri.


Pentru a facilita eliberarea celor doi cetățeni americani, Anthony Blinken a spus că Washingtonul a făcut o „propunere substanţială” Moscovei încă de acum câteva săptămâni şi că cele două părţi au discutat-o de atunci, potrivit dpa.

Surse citate sub rezerva anonimatului de CNN spun că Washingtonul ar fi dispus să îl predea la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout, condamnat la 25 de ani închisoare în SUA.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: