luni

15 iulie, 2024

28 februarie, 2023

Serbia și Kosovo au aprobat luni, de principiu, o propunere a UE menită să normalizeze relațiile dintre cele două țări. Potrivit Euractiv, părțile vor continua discuțiile în luna martie, când s-ar putea contura o dată pentru semnarea acordului.

Vorbind după discuții purtate la Bruxelles de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și prim-ministrul kosovar Albin Kurti, diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a spus: „Au fost înregistrate progrese astăzi și felicit părțile pentru angajamentul lor”.

Este prima dată când dialogul între părți a trecut de la simpla gestionare a crizelor la discuții reale despre normalizarea relațiilor. „Este nevoie de mai multă muncă pentru a ne asigura că ceea ce a fost acceptat astăzi de părți va fi implementat. Este important să fim de acord, dar este și mai important să punem în aplicare ceea ce s-a convenit”, a spus Josep Borrell.

Plan în 11 puncte


Documentul intermediat de UE, susținut inițial de Franța și Germania și acum susținut de toate cele 27 de state membre, a fost publicat luni seară de serviciul diplomatic al UE.

Potrivit textului de 11 puncte, fără a prejudicia recunoașterea statutului celuilalt, niciuna dintre părți nu va recurge la violență pentru a rezolva o dispută și nici nu va încerca să o împiedice pe cealaltă să adere la organismele internaționale – o cerere cheie din partea Kosovo.

Ambele părți își vor recunoaște reciproc documentele și simbolurile naționale respective, inclusiv pașapoarte, diplome, plăcuțe de înmatriculare și ștampile vamale”, conform articolului 1 al textului. Belgrad nu va recunoaște Kosovo ca stat independent, dar este de acord să recunoască documente oficiale precum pașapoarte, diplome și plăcuțe de înmatriculare și să nu blocheze apartenența Kosovo la nicio organizație internațională, inclusiv UE.

Planul solicită ambelor părți „să asigure un nivel adecvat de autogestionare pentru comunitatea sârbă din Kosovo și capacitatea de a furniza servicii în domenii specifice, inclusiv posibilitatea de sprijin financiar din partea Serbiei”. Serbia a insistat ca Kosovo să înființeze o asociație a municipalităților cu majoritate sârbă, dar Pristina a fost reticentă să permită o Asociație a municipalităților sârbe susținute de Belgrad, temându-se de crearea unei enclave separatiste care i-ar submina suveranitatea și o încălcare a constituției sale.


„Niciuna dintre părți nu va bloca, și nici nu va încuraja pe ceilalți să blocheze, progresul celeilalte părți în calea lor către UE pe baza propriilor merite”, se arată în articolul 5 din text, cu o referire specifică la valorile fundamentale consacrate în tratatele UE.

Continuă discuțiile pe o anexă dificilă

Detaliile acordului, inclusiv aspecte încă în șitigiu, sunt de așteptat să fie conținute într-o anexă privind implementarea acordului. Vorbind după întâlnirea de luni, Josep Borrell a spus că anexa este o „parte integrantă” a noului acord, care încă nu a fost convenită.

Diplomatul șef al UE a mai spus că va convoca o altă reuniune a liderilor la mijlocul și sfârșitul lunii martie, cu scopul de a finaliza anexa, înainte de următorul summit UE de luna viitoare.

Serbia a sugerat că discuțiile ar putea fi organizate pe 18 martie, în Macedonia de Nord. Reprezentantul special al UE va vizita Kosovo și Serbia între timp pentru a pregăti următoarea întâlnire a liderilor.

Dincolo de textul actual, intitulat „Acordul pe calea normalizării dintre Kosovo și Serbia”, scopul final al negocierilor este de a ajunge la un acord obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea cuprinzătoare a relațiilor.

Discuțiile sponsorizate de UE au făcut parte dintr-un efort internațional mai amplu de a convinge atât Serbia, cât și Kosovo să accepte acordul.

Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni au transmis o scrisoare comună ambilor lideri din Balcani, îndemnându-i să susțină pactul.

Înaltul reprezentant american pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a fost și el luni la Bruxelles pentru a face eforturi pentru un acord.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: