joi

18 aprilie, 2024

9 decembrie, 2021

Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii a hotărât în unanimitate ca Serbia să adere ca stat acționar la Banca Internaţională de Investiţii, scrie News.ro.

”La data de 8 decembrie 2021, a avut loc cea de a patra şedinţă a Consiliului Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii, cel mai înalt organism de conducere a instituţiei menţionate.

Evenimentul a fost organizat în format hibrid: şapte dintre cei nouă acţionari au participat în persoană la sediul IIB din Budapesta, în timp ce ceilalţi doi au participat online”, anunţă banca.


În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Acesta este primul Consiliu al Guvernatorilor organizat după mutarea sediului Băncii în clădirea istorică Lanchid Palota, în regim permanent. Anterior, la data de 6 decembrie 2021, şedinţa Consiliul de Administraţie a precedat şedinţa guvernatorilor.

”Punctul central de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Guvernatorilor a fost reprezentat de cererea Republicii Serbia de aderare, în calitate de membră, la Banca Internaţională de Investiţii. Este important să subliniem faptul că chestiunea aderării unei noi ţări a devenit subiect de discuţii pentru prima oară în mai mult de o jumătate de secol de existenţă a acestei instituţii. Drept consecinţă, a fost adoptată o decizie favorabilă unanimă de admitere a Republicii Serbia ca stat acţionar”, precizează banca.

Preşedintele Consiliului de Administraţie, Nikolay Kosov, a declarat că, în anul 2021, Banca Internaţională de Investiţii şi-a continuat evoluţia din punct de vedere al tuturor indicatorilor-cheie.


Cu mai mult de un an înainte de termenul planificat, banca a atins un nivel al portofoliului de creditare şi documentar în valoare de 1,2 miliarde euro. Cota investiţiilor europene în volumul total al portofoliului depăşeşte 55%.

În anul 2021, IIB a emis obligaţiunile cu cea mai lungă perioadă de scadenţă stabilită vreodată, şi anume 20 de ani.

Volumul total al investiţiilor realizate în economiile statelor membre se cifrează la 3,1 miliarde euro. Portofoliul de creditare şi documentar a crescut de 13 ori, de la 95,6 milioane euro până la 1,3 miliarde euro în prezent.

Activele au crescut de aproape 5 ori, de la 367 milioane euro la 1,8 miliarde euro. Volumul total al finanţării atrase de Bancă este în valoare de 2,5 miliarde euro. Nivelul creditelor neperformante a scăzut de la 75,3% din portofoliul total la 2,3%.

Guvernatorii spun că, în ciuda contextului global relativ dificil, banca şi-a crescut semnificativ nivelul de asistenţă acordată statelor membre, iar performanţele generale au depăşit previziunile făcute pentru anul în curs.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: