Fostul şef ANAF Şerban Pop a fost dat miercuri în urmărire internațională, după ce polițiștii nu l-au găsit, nici la domiciliu și nici la alte adrese, după căutări de 24 de ore.
El trebuia să ajungă marți la Penitenciarul Rahova, pentru perioada de carantină, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-unul dintre dosarele Alinei Bica.
Constatând că se sustrage punerii în aplicare a mandatului, polițiștii l-au dat în urmărire naţională şi internaţională, datele sale fiind deja postate pe site-ul Poliției Române, acolo unde sse mai află și mandatele de arestare ale Alinei Bica, Elenei Udrea și ale altor fugari condamnați definitiv.
”În anul 2014, a primit de la omul de afaceri H. S. (condamnat în acelaşi dosar) suma de 230.000 euro pentru a interveni la nivelul conducerii D.I.I.C.O.T., în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. Se sustrage punerii în aplicare a mandatului de executarea pedepsei închisorii”, a scris pe site Poliţia Română.
În urmărire inetrnațională a fost dată și Alina Bica, aflată în Costa Rica, unde a cerut azil politic.
Alina Bica a fost achitată în acest dosar, dar Șerban Pop și omului de afaceri Horia Simu au fost condamnați la cinci și patru ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă. Fosta șefă a DIICOT a fost însă condamnată, tot marți, într-un alt dosar, în care fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat.
Faptele pentru care au fost condamnați cei trei:
”La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.
Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, potrivit procurorilor DNA.
Anchetatorii au susţinut că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.
Şerban Pop a fost numit în fruntea Fiscului în aprilie 2012, de fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu.
Pop este absolvent de Drept la universitatea particulară ”Nicolae Titulescu” și a mai lucrat ca vicepreședinte al ANAF, în Guvernul Tăriceanu.
De menţionat: Şerban Pop este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare (2001-2002), specializarea Siguranță națională.
În 2012, Pop menționa în CV-ul său că despre calitățile sale angajatorii pot primi referințe de la fostul ministru liberal de Finanțe Varujan Vosganian, de la deputatul liberal Daniel Chiţoiu, fost preşedinte al ANAF, în perioada Guvernului Tăriceanu şi de la reprezentatul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe în guvernarea PSD.
Între februarie 2008 – ianuarie 2009, Şerban Pop a fost vicepreşedinte al ANAF, în timpul mandatului lui Daniel Chiţoiu (PNL) ca şef al Agenţiei, și al lui Varujan Vosganian (PNL) de Ministru al Economiei şi Finanţelor.
În aceeaşi perioadă, Pop era şi membru al Consiliului de Administraţie al CECBank şi reprezentant al statului în Adunarea generală a acţionarilor Imprimeriei Naţionale şi Loteriei Române.
A fost înlocuit din funcție în aprilie 2013, de Victor Ponta, care l-a numit președinte ANAF pe Gelu Ștefan Diaconu.