cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Sentințele pentru Dan Șova și Sebastian Ghiță – pronunțate pe 25 septembrie

19 septembrie, 2017

Dan Șova și Sebastian Ghiță vor afla pe 25 septembrie sentințele din prima instanță în Dosarul CET Govora, respectiv mita acordată fostului primar Iulian Bădescu.

Completul de trei magistrați din careface parte și Ana Maria Dascălu, cea a cărei pensionare a determinat readministrarea unor probe în procesele lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, a anunțat marți că se va pronunța pe 25 septembrie în cazurile Șova și Ghița.


Procurorii au cerut marți condamnarea pentru trafic de influență a lui Dan Șova și confiscarea specială a sumei de 100.000 de euro, reprezentând mita ce ar fi fost încasată de fostul ministru.

„Inculpatul a beneficiat de plăţi lunare până în iulie 2014. Infracţiunea s-a consumat în 2011, dar s-a epuizat în 2014. Inculpatul nu a contestat încheierea contractelor dar susţine că au fost respectate dispoziţiile legale. A confirmat însă că nu au avut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor. Apreciem că această conduită a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal”, a spus procurorul, la termenul de marți, citat de News.ro 

În ultimul cuvânt în fața instanței, Șova și-a declarat nevinovăția, susținând că dorește să-și recapete demnitatea pierdută:

Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecții de viață. Am văzut care este în România statutul unui om acuzat. Am trăit o excludere din societate din 2015.


Aceste acuzații nefondate mi-au distrus viața și cariera definitiv, pentru că suspiciunea care planează asupra mea e insurmontabilă în actuala societate.

Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă cu privire la toată această desfășurare de forțe.

Nu sunt avocat de penal, dar știu să mă uit pe un dosar. Cum e posibil să mergi în instanță cu un astfel de dosar?

Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în acești ani”, a spus Dan Șova, citat de Agerpres.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Procurorii notează în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.

DNA mai arată că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

Procurorii au cerut 10 ani de închisoare pentru Sebastian Ghiță

Procurorii au cerut, marţi, la ultimul termen al procesului de la instanţa supremă în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat alături de Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, pedepse orientate către maximum pentru ambii inculpaţi.

„Vă solicităm să dispuneţi condamnarea acestora. Să dispuneţi condamnarea la pedeapsa închisorii orientată spre maximul prevăzut de lege”, a spus procurorul, citat de News.ro
El a afirmat că Bădescu mai are o condamnare pentru fapte similare şi că pentru Ghiţă situaţia este notorie în ceea ce priveşte  comportamentul lui.
„El s-a sustras cercetărilor şi răspunderii penale”, a mai spus procurorul, referindu-se la fuga din țară a fostului deputat PSD Sebastian Ghiță.
De asemenea, a fost solicitată şi obligarea celor doi la plata în solidar a 1,5 milioane lei către Primăria Ploieşti şi confiscarea sumei de peste 900.000 de lei de la Iulian Bădescu şi a celei de 1,1 mil lei de la Sebastian Ghiţă.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: