marți

30 aprilie, 2024

28 mai, 2012

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au condamnat definitiv, luni, pe fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, la şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri – anunţă AGERPRES.

Completul de cinci judecători i-a respins recursul lui Mureşan şi a menţinut pedeapsa dată, în aprilie 2011, tot de o instanţă a ÎCCJ.

În acelaşi dosar, Ioan Enea Truţă (fost consilier în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei) a primit şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, iar Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din acelaşi minister) a fost condamnată la cinci ani închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.


În schimb, Jiga Dan, fost director în Ministerul Agriculturii, a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzaţiei de luare de mită.

Pe latură civilă, judecătorii i-au obligat pe cei trei condamnaţi să plătească în solidar suma de 2.950.768 lei, reprezentând despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Instanţa va emite un mandat de executare a pedepsei, care va fi trimis în cazul lui Ioan Avram Mureşan la Serviciul Urmăriri din Poliţia Baia Mare, pentru punerea în executare.

Parchetul Naţional Anticorupţie (actualul DNA – n.r.) a început urmărirea penală împotriva lui Ioan Avram Mureşan la 12 septembrie 2003 pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, deturnare de fonduri şi fals intelectual.


Mureşan este acuzat că, alături de Ioan Enea Truţă (fost consilier în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei) şi Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din acelaşi minister), ar fi schimbat destinaţia Fondului de contrapartidă aferent împrumutului acordat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Guvernului României, folosind banii în alte scopuri decât cele prevăzute de lege şi provocând ministerului o pagubă de 29.507.688.963 de lei.

Potrivit procurorilor anticorupţie, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice constă în faptul că Mureşan ar fi aprobat scoaterea din rezervele de stat a cantităţii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea-soarelui şi ar fi pus-o la dispoziţia unei societăţi comerciale care nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de împrumuturi din rezerva naţională

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: