vineri

26 aprilie, 2024

7 iunie, 2017

Senatul a adoptat marți propunerea legislativă pentru modificarea alin. (3) al art.1 din Ordonanța privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, o parte a companiilor de stat fiind exceptate de  la prevederile legii, fiind readuse astfel fățiș sub control politic și clientelar.

USR a fost singura formațiune parlamentară care a criticat public, oficial, decizia adoptată marți de Senat.

Potrivit unui comunicat emis de USR, companii precum TAROM, Romarm, Avioane Craiova, Romaero, alte companii din industria de apărare sau ”companiile de apă” se întorc sub controlul numirilor politice directe, fără transparență și fără respectarea criteriilor de profesionalism.


Ultima pe listă, Complexul Energetic Oltenia, a fost adăugată în rândul excepțiilor chiar în cadrul dezbaterilor de marți din plenul Senatului, după ce inițial această propunere a fost respinsă în Comisia economică, pentru industrii și servicii, adaugă sursa citată.

USR precizează că, deși, inițial, propunerea legislativă viza doar exceptarea Administrației Naționale de Meteorologie, această cauză a fost folosită de coaliția de guvernare pentru a excepta zeci de companii de stat de la regulile guvernanței corporative.

”Este de așteptat în acest sens ca lista de excepții să fie în continuare suplimentată cu alte și alte companii de stat în Camera Deputaților, după bunul plac sau interesul particular al parlamentarilor PSD și ALDE. USR a votat împotriva acestor excepții atât în cadrul dezbaterilor din Comisiile de specialitate, dar și în plenul sesiunii de astăzi (marți — n.red.)”, menționează comunicatul USR.

Senatorul USR Silvia Dinică a susținut, la dezbaterile din plen, lipsa de temei a unor astfel de excepții, care în realitate ar putea ascunde interese obscure și clientelare ale celor aflați la guvernare.


”Inițiatorii invocă siguranța națională pentru aceste excepții, dar siguranța națională trebuie să însemne și performanță, transparență și integritate în managementul companiilor de stat”, a declarat Silvia Dinică în plenul Senatului.

Uniunea Salvați România s-a opus acestei modificări legislative și va vota împotriva unor astfel de demersuri și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz, mai precizează comunicatul.

Majoritatea companiilor pe care senatorii le-au scos de sub regulile guvernanței corporative se află în situații financiare dificile din cauza proastei gestiuni. Aproape toate au făcut obiect al unor anchete legate de contracte păguboase pentru stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: