Cererea justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova va fi votată în plen săptămâna viitoare, miercuri, a anunţat luni preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc.
„Programul aprobat de Biroul Permanent este acela ca mâine (marţi – n.red.) Comisia juridică să deschidă materialul şi să facă şi raportul, iar săptămâna viitoare, miercuri, pentru că luni şi marţi vor fi zile libere, să fie înaintat către plen spre vot. Eu o să discut cu colegii mei de la Comisia juridică şi o să le sugerez ca astăzi (luni – n.red.) să deschidem dosarele, că avem timp suficient şi poate chiar mâine să întocmim raportul”, a afirmat Cătălin Boboc.
Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că, la şedinţa Biroului Permanent, PNL a propus ca cererea să intre în plen săptămâna aceasta, marţi, însă propunerea liberalilor nu a întrunit numărul de voturi în BP.
Materialele de la Comisia juridică, în acest caz, însumează şapte volume.
Cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova a ajuns vineri la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fiind trimisă Biroului Permanent al Senatului.
Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.
Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.
Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.
Mihai Bălan a fost reţinut joi de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă vineri de instanţă, care a dispus luarea măsuri controlului judiciar, în dosarul în care Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova. Dan Bălan a fost pus în libertate, însă decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA la aceeaşi instanţă.
Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.
În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Şova, care a primit 79 de voturi „pentru” şi 67 „împotrivă”, senatorii susţinând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deşi Constituţia prevede că încuviinţarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenţi.
Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.