vineri

26 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2012

Președintele Traian Băsescu, împreună cu liderul UNPR Cristian Diaconescu

Președintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, este propunerea PDL pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, în locul prim-vicepreședintelui PDL, Teodor Baconschi, susțin luni surse citate de Mediafax, după o întrevedere a liderilor democrat-liberali.

Propunerea urmează să fie prezentată partenerilor din coaliţia de guvernare, formată din PDL, UNPR, UDMR și minoritățile naționale altele decât cea maghiară.

Potrivit surselor, Diaconescu ar fi propunerea democrat-liberalilor, după şedinţa pe care aceştia au avut-o, luni seară, la sediul partidului din Aleea Modrogan.


De altfel, în Parlament, încă de la anunţul făcut de premier privind revocarea lui Teodor Baconschi, mulţi parlamentari PDL vorbeau despre posibila înlocuire a acestuia cu Cristian Diaconescu.

Unii parlamentari PDL apreciau că partidul nu ar avea pe altcineva care să preia conducerea MAE.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, însă, că partidul va înainta mai multe propuneri partenerilor din coaliție.

”Decizia privind noul ministru de Externe se va lua în coaliţie. Noi avem un punct de vedere. Îl vom supune deciziei coaliţiei. Ne vom consulta. Sunt convins că şi ceilalţi membri ai coaliţiei au aşteptări în legătură cu acest post şi vom armoniza punctele de vedere”, a spus Voinescu.

Numirea lui Diaconescu ar putea ridica probleme procedurale


Având în vedere că la portofoliul de la Externe va schimbat un membru PDL cu unul UNPR, se poate pune problema ca noul ministru să fie supus audierii în comisiile păarlamentare de resort și votului plenului reunit al Legislativului.

Sever Voinescu a explicat, însă, că ”e vorba de schimbarea unei persoane care aparţine politic coaliţiei cu altă persoană care apaţine politic coaliţiei”.

În schimb, președintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților, Attila Korodi (UDMR), a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că este ”mai puțin probabil” să fie numit un ministru de Externe de la alt partid decât PDL, pentru că ar implica foarte multe elemente administrative.

”Sunt foarte multe elemente administrative, dar și politice”, a afirmat Korodi, întrebat dacă un ministru de la alt partid în afară de PDL ar trebui trecut prin Parlament.

Boc spune că i-a transmis luni președintelui revocarea șefului MAE. Băsescu nu a anunțat luni semnarea decretului

Premierul Emil Boc a precizat, luni, la postul B1Tv, în jurul orei 17.00, că îi transmisese președintelui Traian Băsescu propunerea de revocare a lui teodor baconschi din funcția de minsitru al Afacerilor Externe.

”Am înaintat președintelui României cererea de revocare, urmând acum să ne consultăm cu privire la persoana care va ocupa fotoliul de ministru al Afacerilor Externe”, a spus Boc.

El a precizat că și înainte să ia decizia de revocare a lui baconschi l-a ”informat” pe președinte în acest sens.

În schimb, luni seara, la Realitatea TV, Teodor Baconschi a susținut că vorbise luni cu Traian Băsescu și că președintele nu era la curent că decizia de revocare plecase spre Cotroceni de la premier, pentru a fi emis decretul prezidențial în acest sens.

„Nu cunosc culisele acestei decizii, ele sunt prea obscure pentru a fi elucidate în 24 de ore, dar voi avea o discuţie şi cu domnul preşedinte şi sunt sigur că în dialogul pe care-l voi avea vom avea o lămurire. Azi am vorbit cu Traian Băsescu. Dânsul nu era la curent cu faptul că hârtia plecase pe traseu. După aceea a fost anunţul în Parlament făcut de primul ministru”, a susținut baconschi, luni seara, la Realitatea TV.

Până luni noaptea, Președinția nu anunțase că șeful statului ar fi semnat decretul de demitere a lui Baconschi, la propunerea premierului.

Luni dimineața, Cotroceniul a anunțat doar faptul că Băsescu a semnat un decret de numire a judecătoarei Corina Michaela Jîjîie în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Situația legată de sincronizarea președinte-premier în cazul demiterii lui Baconschi este oarecum neobișnuită, având în vedere că, de exemplu, la demiterea lui Sebastian Lăzăroiu de la Ministerul Muncii președintele a anunțat că a semnat decretul de eliberare din funcție imediat după ce Guvernul anunțase că premierul a decis demiterea lui Lăzăroiu.

Situația de acum s-ar putea explica prin faptul că Băsescu a atras atenția că nu va mai semna decrete de demitere a unor miniștri, dacă înainte nu i se spune cine vor fi propuși pentru a ocupa funcțiile respective.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: