Senatorul Ionel Agrigoroaei (foto) a fost condamnat la doi ani, şase luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, fiind obligat să presteze şi 80 zile de muncă în folosul comunităţii, în dosarul în care este acuzat că a luat de la o bancă din Iaşi un împrumut în franci elveţieni, în baza unor acte false.
Decizia ÎCCJ
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să-l condamne pe senatorul Ionel Agrigoroaei la un an închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şase luni pentru uz de fals, un an şi şase luni pentru înşelăciune şi un an de închisoare pentru complicitate la înşelăciune.
Instanţa a decis ca parlamentarul să execute pedeapsa cea mai grea de un an şi şase luni de închisoare, la care a adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte condamnări, rezultând o pedeapsă finală de doi ani, şase luni şi 20 de zile închisoare.
Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de patru ani, perioadă în care senatorul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru 80 de zile în cadrul Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor Iaşi- Serviciul de Evidenţă a Persoanelor sau în cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi.
De asemenea, Ionel Agrigoroaei este obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
În acelaşi dosar, ICCJ a condamnat-o pe soţia senatorului, Antonela Agrigoroaei, la doi ani şi patru luni închisoare cu suspendare şi a obligat-o să presteze 80 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie Iaşi sau la Căminul de Pensionari „Sf. Cuv. Parascheva” Iaşi.
Fratele senatorului, Dănuţ Agrigoroaei, a primit doi ani închisoare cu suspendare şi 80 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă sau în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi, iar cumnata parlamentarului, Laura Agrigoroaei, un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi a fost obligată să presteze acelaşi număr de zile de muncă în folosul comunităţii la Centrul de zi ”Prichindel” sau în cadrul Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola din Iaşi.
De asemenea, magistraţii i-au condamnat şi pe Stelian Borş la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare, Lăcrămioara Borş la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare şi pe Dana Mihaela Duduc la un an, nouă luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare.
Totodată instanţa mai dispus ca senatorul Ionel Agrigoroaei să plătească împreună cu soţia şi fratele lui echivalentul în lei al sumei de 406.469 franci elveţieni, reprezentând despăgubiri civile, urmare convenţiei de credit către partea civilă Rabon credit Solutions România SRL. Soţia, cumnata şi fratele parlamentarului şi Mihaela Duduc au fost obligaţi să plătească către aceeaşi parte civilă echivalentul în lei a sumei de 443.076 franci eleveţieni, potrivit unor convenţii de credit din 2007 şi 2008.
De asemenea, Ionel Agrigoroaei şi alte trei persoane trebuie să plătească şi echivalentul în lei a sumei de 19.243,28 euro către SC Kredyt Inkaso Portfolio Investments Luxemburg SA, conform deciziei instanţei supreme.
Decizia nu este definitivă, ci poate fi atactă cu apel.
Dosarul, pe scurt
Senatorul Ionel Agrigoroaei şi soţia acestuia au fost trimişi în judecată,în septembrie anul trecut, fiind acuzaţi că au luat de la o bancă din Iaşi un împrumut de 335.000 de franci elveţieni, în baza unor acte false privind veniturile lor.
Ionel Agrigoroaei a fost acuzat de două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, iar soţia acestuia, Antonela Agrigoroaei, a fost trimisă în judecată pentru trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune şi două infracţiuni complicitate la înşelăciune, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trimis agenţiei MEDIAFAX.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată fratele senatorului, Dănuţ Agrigoroaei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune, precum şi soţia acestuia, Laura Agrigoroaei, pentru înşelăciune şi uz de fals. Procurorii i-au mai acuzat şi pe Stelian Borş, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune, Lăcrămioara Borş, pentru uz de fals şi înşelăciune, şi Dana Mihaela Duduc, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune.
Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2003-2009, Dana Mihaela Duduc a fost angajată la SC A.S. SRL Iaşi, administrată de Antonela Agrigoroaei, unde a desfăşurat activităţi de contabilitate primară, pe linie de resurse umane.
„Cu toate că nu era angajată, Duduc Dana Mihaela a desfăşurat astfel de activităţi şi la SC A.S.D. SRL Iaşi şi SC A.C.D. SRL Iaşi, ambele administrate de inculpatul Agrigoroaei Ionel (senator în Parlamentul României), soţul inculpatei Agrigoroaei Antonela. Printre activităţile de contabilitate primară realizate de inculpata Duduc Dana Mihaela s-a numărat şi întocmirea statelor de plată în format electronic, câte un exemplar de pe acestea fiind înaintat Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
În acest context, Dana Mihaela Duduc a completat, în noiembrie 2007, patru adeverinţe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de Ionel Agrigoroaei şi soţia acestuia, semnate de cei doi. Documentele au fost ulterior folosite de cei doi pentru a lua un credit bancar de 335.000 de franci elveţieni.
Din probele administrate în timpul urmăririi penale a mai rezultat că Dana Mihaela Duduc a completat şi semnat, în aprilie şi mai 2008, două adeverinţe la rubrica „Director economic/Financiar”, pe care la rubrica „Preşedinte/Director general” le-au semnat Ionel Agrigoroaei şi Stelian Borş. În baza acestor acte, Stelian Borş şi soţia acestuia au indus în eroare Sucursala Iaşi a aceleiaşi bănci, de la care au luat un împrumut de 82.500 de franci elveţieni (echivalentul a 50.562 de euro).
„De menţionat este şi faptul că în cuprinsul adeverinţelor de venituri utilizate pentru obţinerea creditelor au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de către aceştia, care vin în contradicţie cu menţiunile consemnate în statele de plată înaintate Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, în care inculpaţii figurau cu venituri zero sau mult mai mici decât veniturile realizate în fapt”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Ionel Agrigoroaei a fost ales senator în 2012 în colegiul rural Răducăneni, judeţul Iaşi, candidând din partea PPDD, partid din care a demisionat în decembrie 2013. Agrigoroaei s-a înscris apoi în UNPR, însă a revenit în PPDD în iunie 2014. După opt luni, senatorul şi-a dat demisia din PPDD şi s-a reînscris în UNPR.