joi

25 aprilie, 2024

11 decembrie, 2019

Senatul a respins, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară. În favoarea proiectului au votat 44 de senatori şi 45 au fost împotrivă, transmite Agerpres.

Executivul își propusese ca în vacanța parlamentară să abroge plata defalcată a TVA, să aducă modificări la Codul Fiscal, la regimul insolvenței și la modul de organizare a Comisiei Naționale de Prognoză.

Vineri, Guvernul a adoptat un proiect de lege în acest sens, prin care să poată emite ordonanțe simple în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada cuprinsă între încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 și până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020.


Domeniile în care Executivul ar fi urmat să poată emite ordonanțe simple sunt: finanțe publice, economie, energie și mediu de afaceri, lucrări publice, dezvoltare și administrație, afaceri interne, transporturi, infrastructură și comunicații, cultură, fonduri europene, sănătate.

Ce planuri avea Guvernul:

În domeniul finanțelor publice: regimul insolvenței pentru instituțiile de credit, datoria publică, Codul Fiscal, Codul de procedură fiscală, legislația în domeniul ajutorului de stat, cea privind plata defalcată a TVA, plata cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte, modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018.

În domeniul economiei și energiei: modificarea legislației privind activitățile nucleare, conversia în acțiuni a obligațiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare, diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria națională de apărare; Legea privind eficiența energetică, Legea energiei electrice și a gazelor naturale, Legea concurenței, legislația privind gestionarea deșeurilor radioactive.


În domeniul lucrărilor publice: modificarea legislației privind performanța energetică a clădirilor, cea referitoare la organizarea Recensământului Populației și Locuințelor în anul 2021 și a recensământului agricol în 2020; modificarea legislației privind activitatea penitenciarelor, legislația privind scoaterea la licitație  a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, legislația privind înființarea Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” – S.A, legislația privind parteneriatul public-privat.

În domeniul afacerilor interne: modificarea legislației privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, cea privind regimul pașapoartelor precum și pe cea referitoare la circulația pe drumurile publice.

În domeniul transporturilor: modificarea legislației privind tarifele de trecere pe rețeaua de drumuri naționale, regimul drumurilor și transportul naval, iar în domeniul culturii modificarea unor acte în vederea protejării patrimoniului cultural mobil, arheologic și a monumentelor istorice, dar și pentru buna funcționare a instituțiilor publice de cultură.

În domeniul sănătății: Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și reglementările privind medicamentele și dispozitivele medicale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: