marți

17 mai, 2022

Semnale mixte ale revenirii consumului din China

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 septembrie, 2020

Consumul din China a început să dea semne de revenire, după prăbușirea generată de pandemie, însă acesta este dezechilibrat în sensul că vânzările au crescut în special pentru bunurile de lux, în vreme ce consumatorii mai puțin înstăriți rămân reticenți, notează Bloomberg.

Consumul a început să prindă din urmă revenirea mult mai puternică a industriei chineze, vânzările cu amănuntul înregistrând o creștere în august, pentru prima dată de la debutul pandemiei.

Avansul nu este unul uniform, creșteri consistente fiind consemnate în special la bunuri de lux, mașini și electronice, în vreme ce alimentele, îmbrăcămintea și alte bunuri esențiale au înregistrat un ritm mai lent, semn că persoanele cu venituri mai reduse rămân prudente.


În ciuda redresării parțiale a exporturilor, China are nevoie de consumul intern pentru a o creștere economică robustă. Deși situația epidemiologică este sub control, scăderea veniturilor și pierderea locurilor de muncă se resimte în revenirea anemică a consumului persoanelor sărace, notează publicația.

”Gospodăriile cu venituri mai mari au acumulat economii în perioada în care consumul a fost redus forțat și sunt acum pregătite pentru noi achiziții. Gospodăriile cu venituri mai mici se confruntă deocamdată cu probleme de normalizare a finanțelor”, este de părere He Wei, analist la Gavekal Dragonomics.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cheltuielile de lux vor crește cu 20% -30% în acest an, potrivit unui raport al Boston Consulting Group, dar o mare parte din această creștere va proveni de la consumatorii din cele mai mari și mai bogate 50 de orașe. Locuitorii din celelalte 2.206 de orașe din China au cumpărat doar un sfert din toate bunurile de lux în aprilie-iulie anul acesta, iar cheltuielile lor au scăzut cu 4% față de 2019, potrivit raportului.

O altă zonă unde cheltuielile nu au revenit la nivelul de dinainte de pandemie sunt cazinourile din Macau, care estimează o scădere a veniturilor de 81% în acest an, potrivit analiștilor credit Suisse. Jocurile de noroc din acest oraș sunt considerat un bun indicator al cheltuielilor discreționare din China.


Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: