marți

23 aprilie, 2024

14 iulie, 2013

România s-a situat pe primul loc în UE la creșterea prețului caselor pe trimestrul I 2013 în raport cu trimestrul anterior, cu o majorare de 4,3%, potrivit datelor comunicate vineri de Eurostat. Ea a fost urmată de Estonia (+3,1%), Letonia și Slovacia ( cu câte 2,3%). Cele mai mari scăderi ale prețurilor au fost consemnate în Spania (-5,1%), Cipru (-4,8%), Ungaria (-3,3%) și Portugalia (-3,2%).

Deocamdată, locul ocupat în clasamentul creșterii prețurilor în domeniul imobiliar pe ultimele 12 luni este unul modest, rezultatul de -0,8% plasându-ne undeva la mijlocul plutonului. Dar, tocmai de aceea, este de remarcat recuperarea scăderii înregistrate în a doua parte a anului trecut ( -4,2% în trimestrul III 2012 și -0,1% în trimestrul IV 2012) și posibila inversare a trendului descrescător.

Indicatorul urmărit la nivel european pentru a urmări modul în care evoluează prețul locuințelor este denumit House Price Index ( HPI). El sintetizează, pe baza unei metodologii unitare la nivelul țărilor UE, evoluția prețurilor proprietăților achiziționate, atât cele noi cât și cele deja existente, indiferent de destinație și de proprietarii anteriori.

HPI la nivel european se calculează pe baza tuturor HPI la nivel național, folosind o agregare pe bază de medie ponderată cu Produsul Intern Brut al țărilor vizate la valori exprimate la paritatea puterilor de cumpărare standard ( ajustate cu nivelul relativ al prețurilor).

Pentru a poziționa România în context european, precizăm că prețurile caselor au scăzut în primul trimestru la nivelul UE cu 0,6% iar la nivelul Zonei Euro cu 1,0%. Diminuarea a fost și mai pronunțată dacă se face raportarea la aceeași perioadă a anului trecut, și anume -1,4% pe ansamblul UE și -2,2% în Zona Euro.


Topul european al evoluțiilor în creștere pe ultimele 12 luni începe cu două țari ce secondează România în topul evoluțiilor trimestriale: Estonia (+7,7%) și Letonia(+7,2%). Ele sunt urmate de Luxemburg (+4,3%) și Suedia (+4,1%), ceea ce reflectă concordanța cu o situație relativ bună a economiilor statelor menționate.La polul opus, se situează Spania (-12,8%), Ungaria (-9,3%) și Portugalia (-7,3%), țări care se confruntă cu dificultăți economice binecunoscute.

De remarcat faptul că datele sunt indisponibile pentru extremele de evoluție economică în UE, Germania (la care se adaugă pe această chestiune și Austria) și Grecia. De asemeni, interesantă abordarea poloneză care consideră datele confidențiale.

Dincolo de reflectarea modului în care evoluează o anumită economie, evoluția indicelui imobiliar HPI mai semnifică și cum variază prețul activelor care au fost constituite drept garanții la acordarea unor credite sau care ar putea fi utilizate în acest scop. Practic, o revenire a prețului caselor spre valorile din 2008 ar favoriza o îmbunătățire a situației băncilor expuse la riscul de neplată a ratelor la creditele acordate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Vorbim de procente … incercati si cu preturi in euro/mp . Daca in Romania creste de la 1 la 2 ceva este crestere de 100% , iar in Europa de la 99 la 100 , este crestere de 1% . :))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Vorbim de procente … incercati si cu preturi in euro/mp . Daca in Romania creste de la 1 la 2 ceva este crestere de 100% , iar in Europa de la 99 la 100 , este crestere de 1% . :))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: