A fost finalizată selecţia proiectelor din schema de susţinere a producţiei româneşti, INVESTALIM, iar datele arată că sunt eligibile investiţii de peste 4,5 miliarde de lei, ajutorul de stat fiind de aproape 2,7 miliarde lei.
„Înţeleg de la domnul ministru al Agriculturii că este gata selecţia proiectelor din schema de susţinere a producţiei româneşti INVESTALIM. Sunt eligibile investiţii de peste 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este aproape 2,7 miliarde. Interesul major al antreprenorilor arată un parteneriat real între guvern şi mediul de afaceri pentru dezvoltarea producţiei locale. Asta înseamnă construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în procesarea cărnii, uleiului, a fructelor, a zahărului sau în morărit şi panificaţie. România îşi dezvoltă astfel capacitatea de a produce alimente din materie primă provenind de la fermierii noştri. Din punctul meu de vedere, un obiectiv strategic al acestei guvernări”, a spus premierul Marcel Ciolacu, în şedinţa de guvern de joi.
Derulat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Schema de ajutor de stat INVESTALIM are ca obiectiv general susținerea financiară a investițiilor din industria alimentară pentru dezvoltarea regională, în sensul înființării și dezvoltării capacitaților de producție din industria alimentară cu impact major în economie.
Un program ce ar putea reduce deficitul comercial – mai multe materii prime prelucrate în țară
Prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile în activitate, atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari, pot solicita finanțare pentru o singura activitate economică, respectiv un singur cod CAEN.
Investiția trebuie să vizeze o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice, cu o valoare totală fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro.
Beneficiarii eligibili pot solicita, pentru acest tip de investiție, finanțare nerambursabilă de maximum 30%-70% din valoarea eligibilă a investiției calculată în funcție de județul în care se va face investiția.
Astfel, în raportul de cheltuieli eligibile, valoarea maximă a ajutorului de stat ce va putea fi acordată per beneficiar este cuprinsă între 24.750.000 euro și 57.750.000 euro, în limita intensității maxim admisibile şi a nivelului maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere.
Bugetul susține investițiile în achiziționarea de active pentru înființarea de unități noi, extinderea capacității unei unități existente și diversificarea producției prin fabricarea unor produse noi în următoarele sectoare de activități eligibile:
- prelucrarea și conservarea cărnii
- prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre
- fabricarea produselor din carne
- prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor
- prelucrarea şi conservarea cartofilor
- fabricarea sucurilor de fructe și legume
- prelucrarea și conservarea fructelor şi legumelor n.c.a
- fabricarea uleiurilor şi grăsimilor
- fabricarea produselor lactate și a brânzeturilo
- fabricarea produselor de morărit
- fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
- fabricarea zahărului.
****