joi

28 martie, 2024

10 martie, 2018

Preşedintele nu va sesiza Comisia de la Veneţia cu privire la modificările aduse de Parlament legilor Justiţiei, potrivit unui răspuns oferit de Administrația prezidențială la cererea Forumului Judecătorului.

Motivul – răspunsul Comisiei nu ar veni în timp util pentru a bloca promulgarea modificărilor ce vor fi făcute de legislativ în urma constatărilor de neconstituționalitate ale CCR.

„În prezent, în urmă pronunţării Deciziilor nr. 33/2018, 45/2018 şi 61/2018, Curtea Constituţională a tranşat unele aspecte legate de constituţionalitatea modificărilor aduse acestor legi prin raportare la motivele invocate în sesizările primite. În considerentele acestor decizii, Curtea Constituţională a apreciat că nu este necesar să obţină o opinie pe calea unui amicus curiae din partea Comisiei de la Veneţia, ceea ce nu exclude solicitarea unei opinii din partea Comisiei de la Veneţia de către alţi actori instituţionali (Parlament, guvern sau şeful statului)”, se arată în răspunsul şefului statului.


Iohannis explică faptul că, în condiţiile în care Parlamentul urmează să pună în acord prevederile declarate neconstituţionale cu dispoziţiile legii fundamentale, acesta poate solicita Comisiei de la Veneţia o opinie chiar înainte de a demara dezbaterile, cu atât mai mult cu cât legiuitorul nu este ţinut de niciun termen pentru a finaliza procesul decizional.

„În momentul în care legile vor ajunge la Preşedintele României pentru promulgare, acesta dispune de un termen de 20 de zile calendaristice de la primirea lor în condiţiile art. 77 alin. 1 din Constituţia României, respectiv de un termen de 10 zile calendaristice în condiţiile art. 77 alin. 3 din aceeaşi lege fundamentală. Preşedintele României nu poate amână promulgarea unei legi dincolo de aceste termene, indiferent de formularea sau nu a unei sesizări către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Dat fiind procedura pe care Comisia de la Veneţia trebuie să o urmeze în cazul unei astfel de solicitări, nu putem aprecia dacă o astfel de sesizare ar putea fi valorificată în termenele de promulgare stabilite de Constituţie pentru Preşedintele României”, se arată în documentul citat.

Asociaţia profesională Forumul Judecătorilor din România i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, la sfârșitul anului 2017, prin care îi cerea acestuia să iniţieze demersuri pentru obţinerea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la anumite aspecte vizând modificările şi completările aduse legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: