duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iulie, 2019

Chestorul Ioan Buda (foto) a fost demis vineri seara din funcția de șef al Poliției Rămâne, de către premierul Viorica Dăncilă, din cauza intervenţiei defectuoase în cazul fetei de 15 ani ucise la Caracal.

El a fost înlocuit de adjunctul său, un procedeu des întâlnit în sistem, Florian Dragnea.

Ioan Buda a aflat despre demitere chiar la Caracal, unde s-a deplasat la cererea prim-ministrului, pentru a coordona personal ancheta din cazul presupusului criminal în serie care ar fi ucis cel puțin două tinere.


„Am luat act de demiterea mea şi din cauza acestei intervenţii neadecvate pe care mi-o asum. Am fost înştiinţat şi mi s-au raportat crononologic activităţile care s-au derulat aici. Ştiu despre ce este vorba, cunosc exact cam ce activităţi s-au desfăşurat în acest caz. În continuare toate activităţile vor fi coordonate de către comisarul Dragnea Florin”, a spus Buda, citat de Mediafax.

Întrebat ce spus Alexandra Mâceșanu când a sunat la 112, chestorul Ioan Buda a răspuns: „A spus <vine, vine> şi cu asta s-a încheiat”. În opinia sa, fata a fost ucisă „probabil, undeva imediat după apel”.

Conform unor informații pe surse, adolescenta a fost ucisă la câteva ore după apeluri.

Ioan Buda are 55 de ani şi a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, iar apoi a fost, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră, iar fostul ministru Carmen Dan l-a numit în funcție în iunie 2018.


În 2011, Buda, care era la acea vreme șeful Poliției Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontier de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar fi „regina șpăgilor” colectate din vămi.

Ioan Buda se va pensiona și va încasa lunar o pensie specială de peste 20.000 de lei.

Tragedia de la Caracal

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112.

“Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata.

Autoritățile au intrat în casa suspectului, Gheorghe Dincă. abia după 19 ore de la apeluri.

Suspectul are 57 de ani, este divorțat și are trei copii. Fiica sa trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate.

Cele două fete ale căror obiecte ar fi fost descoperite în casa din Caracal și despre care se bănuiește că au fost ucise de Gheorghe Dincă:

  • Mihaela Luiza Melencu, de 19 ani, a dispărut pe 14 aprilie, după ce a plecat să scoată bani de la bancomat. La întoarcere, fata a luat o maşină la ocazie, iar de atunci nu a mai fost văzută.
  • Fata de 15 ani care a sunat la 112, Alexandra Măceşanu, a fost văzută ultima dată miercuri dimineață. Era din comuna Dobrosloveni și voia să ajungă la Caracal pentru a se întâlni cu prietenul ei. Ar fi luat o mașină de ocazie în drum spre casă. Seara, familia a semnalat dispariția fetei pe Facebook. Însă abia joi dimineață au apelat poliția.

Revoltă – oamenii au aruncat cu pietre în jandarmi

Suspectul a fost scos din curte pe furiș, într-o autospecială, măsură decisă de autorități pentru a evita posibilele violențe din partea celor câteva sute de locuitori ai orașului Caracal care s-au adunat în fața casei.

La ieșirea anchetatorilor, procurori și poliști au fost huiduiți de oamenii revoltați că o fată a fost ucisă fiindcă autoritățile nu au reușit să o salveze la timp, în pofida celor trei apeluri.

Oamenii au blocat circulația, scandează Criminalii, iar unii dintre ei au coli pe care scrie: Indiferența ucide!

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: