vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 martie, 2013

Uniunea Europeană trebuie să elaboreze o poziţie comună privind gazele de şist, în caz contrar UE riscând dezindustrializarea, a avertizat directorul general al grupului energetic austriac OMV, Gerhard Roiss, într-un interviu acordat duminică publicaţiei britanice Financial Times.

Gerhard Roiss a afirmat că nivelul opoziţiei publice în cazul fracturării hidraulice arată că este necesar sprijinul Europei pentru ca statele să obţină acoperire politică pentru a explora modalităţile de exploatare a acestei tehnologii.

”Avem nevoie de o poziţie europeană mai puternică şi nu de o abordate de la stat la altul. Nu acesta este drumul de urmat. Temerile publice sunt atât de mari încât fără un fel de umbrelă europeană va fi foarte greu pentru guverne să facă ceva în acest sector”, a explicat directorul general al OMV, pentru Financial Timesc, citat de Agerpres.


Eşecul exploatării de către Europa a gazelor de şist, care sunt confirmate în cel puţin 15 ţări, va pune companiile europene într-un dezavantaj concurenţial faţă de rivalele din Asia şi SUA iar Europa se va confrunta cu pierderi de locuri de muncă şi investiţii, a avertizat Roiss.

”Oamenii nu realizează că se pierd locuri de muncă din cauza lipsei investiţiilor. Dezindustrializarea ar putea să nu fie acum vizibilă, dar atunci când se va întâmpla, va fi prea târziu”, a spus Roiss.

”Trebuie să ne amintim că economia Europei concurează cu China şi Asia şi SUA. Trebuie să vedem imaginea de ansamblu, dincolo de discuţiile privind emisiile de CO2. Dar acest echilibru nu există deoarece politicile noastre în Europa sunt pe termen prea scurt şi sunt prea populiste”, a adăugat el.

Comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a declarat că UE lucrează la un set de recomandări în domeniul tehnic şi al mediului pe care statele membre le-ar putea aplica companiilor care lucrează cu gazele de şist dar UE nu poate forţa ţările să renunţe la interzicerea exploatării gazelor de şist.


”Putem ajunge la un acord privind standardele dar după aceea este la latitudinea statelor membre. Avem nevoie de acţiuni de pionierat şi de proiecte demonstrative, care ar trebui să ajute la un nivel mai ridicat de acceptare a exploatării gazelor de şist”, a explicat Oettinger.

În ultimele luni, producătorii europeni au început să dezbată din ce în ce mai mult problema diferenţei de preţ la energie între Europa şi SUA.

Wolfgang Eder, şeful producătorului austriac de oţel Voestalpine, a declarat pentru Financial Times că producătorii europeni plătesc până la de patru ori mai mult pentru gaze şi cu 50% mai mult pentru electricitate decât rivalele din SUA.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: