vineri

19 aprilie, 2024

5 martie, 2019

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru (foto), a dat în judecată instituția pe care o conduce și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cerând să-i fie plătită diurna și pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale. Domiciliul său obișnuit este în Giurgiu, scrie Ziare.com.

Judecătorul Lucian Netejoru are un venit anual de 250.000 de lei, salariul de inspector-șef, adică aproximativ 20.000 lei/lunar, conform celei mai recente declarații de avere, din iunie 2018.

Solicitările în instanță ale lui Lucian Netejoru:

  • recalcularea/calcularea diurnei în cuantum de 2% pentru zilele nelucrătoare în care nu s-a deplasat/nu se va deplasa în localitatea de domiciliu, orașul Giurgiu, și nu a beneficiat/nu va beneficia de decontarea cheltuielilor.
  • recalcularea diurnei din momentul în care s-a născut acest drept și până la recunoașterea efectivă a acesteia. Concret, el solicită „repararea prejudiciului creat prin neacordarea diurnei de care ar fi trebuit/trebuie să beneficieze”.

Procesul a fost însă deschis greșit la Curtea de Apel București, deoarece Netejoru credea că este vorba de un „litigiu privind magistrații”, iar instanța a declinat cazul la Tribunalul București – după ce a considerat cazul ca fiind unul din categoria „litigii de muncă”.

Lucian Netejoru a fost numit șef al Inspecției Judiciare din 1 septembrie 2015, iar în 2018, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a inițiat o OUG special pentru a-l menține pe Lucian Netejoru la conduecrea instituției care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților.

Actul normativ înseamnă excluderea Consiliului Superior al Magistraturii din numirea interimarului, contrar modului în care se proceda până acum.

Forumul Judecătorilor avertizase Executivul că adoptarea unei asemenea OUG înseamnă “amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României”.


Astfel a rămas în funcție Lucian Netejoru, acuzat că ar fi unul din pionii coaliției în sistemul judiciar, în pofida faptului că mandatul său a expirat la 1 septembrie, iar judecătorul Andrea Chiș a solicitat din 28 august inițierea de către CSM a procedurii de delegare în funcțiile de conducere ce urmau să fie vacantate.

Conducerea IJ a fost acuzată d emai mulți magistrați că ar fi luat decizii cu tentă politică și a declanșat verificări disciplinare împotriva unor procurori sau jduecători care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative ale coaliției PSD – ALDE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: