O retea de firme fantomă de reciclarea deseurilor a făcut 17 mil. lei pagubă
duminică

24 octombrie, 2021

ANAF: Fraudă de 17 mil lei produsă de o rețea de firme fantomă de reciclare a deșeurilor

16 iunie, 2021

Un grup organizat de firme fantomă a făcut o pagubă bugetului de stat de circa 3,5 milioane de euro (peste 17 milioane lei) prin raportări fictive de colectare și reciclare, potrivit unui comunicat al ANAF.

Cele șapte firme din grupul organizat de reciclarea deșeurilor au „disimulat reciclarea a peste 8.400 tone de deșeuri de ambalaj, printr-un circuit fraudulos în care, pentru activitatea de colectare, au fost folosite exclusiv firme tip ”fantomă”, înregistrate în județele Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Constanța și Municipiul București”, spune ANAF.


„Deși nu aveau personal angajat și nici mijloace tehnice necesare gestionării deșeurilor, cei care operau în spatele acestor firme fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a  deșeurilor de ambalaje de plastic/PET”, potrivit sursei citate.

Mecanismul fraudei cu deșeuri

În centrul rețelei  se afla o firmă din județul Timiș, al cărei nume ANAF nu îl dezvăluie.

Firma „raporta operațiuni fictive către Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului (OIREP) cu care avea  încheiate  contracte de administrare a operațiunilor de colectare și valorificare a deșeurilor de ambalaje plastic și PET”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Printr-un „circuit tranzacțional fictiv, organizat pe paliere bine determinate, s-au disimulat operațiunile de colectare și reciclare a deșeurilor cu scopul de a sustrage de la plată sumele datorate bugetului general consolidat al statului”.

ANAF a transferat continuarea cercetărilor și recuperarea prejudiciului cauzat la organele de urmărire penală competente.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr