marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 septembrie, 2021

Spre deosebire de criza din 2015, poliţiştii de frontieră sunt mai pregătiți ani să stabilească de unde provin imigranții, a declarat Fabrice Leggeri, șeful Frontex.

Uniunea Europeană se pregăteşte de un aflux semnificativ de solicitanţi de azil afgani, dar nu toți cei sosiți vor fi oameni care au fugit de noul guvern taliban, a declarat şeful agenţiei pentru frontiere.

UE a încercat să îşi reformeze sistemul de migraţie după o criză din 2015-2016, când au sosit peste un milion de oameni, majoritatea traversând Balcani pe jos pentru a ajunge în nordul Europei.


În prezent, însă, UE este mai bine pregătită în returnarea migranţilor care nu au o cerere de azil validă , a spus Fabrice Leggeri.

Atâta timp cât trimiterea afganilor în ţara lor nu se poate face în siguranţă, migranţii din alte ţări pot fi tentaţi să se poarte ca afgani pentru a intra, dar poliţiştii de frontieră sunt mai în măsură ca acum şase ani să stabilească de unde provin oamenii. La frontierele UE au fost trimiși polițiști care pot evalua naţionalitatea unei persoane ascultând dialecte şi moduri de a vorbi.

„În prezent nu putem returna afganii în Afganistan. Bineînţeles că nu putem. Dar putem întoarce oamenii care pretind că sunt afgani şi nu sunt”, a spus directorul Frontex.

Au fost evaluate și rutele noi

Frontex se pregăteşte pentru o posibilă creştere a numărului de solicitanţi de azil veniţi atât pe rute tradiţionale, cum ar fi din Turcia şi Grecia, cât şi pe rute noi, cum ar fi prin Belarus, stat pe care Bruxelles-ul îl acuză să trimite peste graniţă migranţi ilegali.


”Frontex monitorizează ce se întâmplă în Afganistan, dar şi la comunităţile afgane din statele vecine”, a spus Leggeri, enumerând Iranu, Pakistan, Turcia, Tadjikistan, Uzbekistan şi Turkmenistan.

„Aşteptarea noastră este că, în funcţie de ceea ce se întâmplă în Afganistan, desigur, oamenii care au nevoie de protecţie internaţională ar putea încerca să fugă din Afganistan. Dar ceea ce se va întâmpla foarte probabil mai întâi este că membrii comunităţilor afgane care locuiesc în străinătate ar putea încerca să se mute în Uniunea Europeană „, a spus acesta, citat de Reuters, agenție preluată de News.ro.

Problema Belarus

Migraţia afgană s-ar putea încurca în disputa Europei cu Belarus, pe care UE o acuză că a adus cu avioane migranţi din Orientul Mijlociu pentru a-i trimite ilegal peste graniţă, provocând o creştere de 1.500% a sosirilor ilegale în Lituania.

Minskul neagă încurajarea migraţiei ilegale, dar somează UE să ridice sancţiunile dacă doreşte ca valul de refugiați să fie stopat.

„Ceea ce s-a întâmplat cu Belarus a deschis în mod clar ochii tuturor. Modul în care împinge migranţii în mod deliberat … Reţelele criminale vor să facă bani, dar organizaţiile de stat vor să se ocupe de geopolitică şi aceasta este o altă poveste. Depinde de factorii geopolitici dacă, să zicem, criza din Afganistan din perspectiva migraţiei ar putea fi legată de criza pe care o avem în Belarus”, a mai spus Fabrice Leggeri.

 

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: