marți

18 ianuarie, 2022

Șeful Erste Bank: Măsurile de austeritate luate de Guvernul României au fost brutale, de neimaginat în Vest

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 decembrie, 2011

Măsurile de austeritate luate de România au fost „brutale”, de neimaginat în ţări din Vest precum Germania sau Franţa, dar oamenii din Est sunt „obişnuiţi cu brutalitatea”, a declarat, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl, citat de Mediafax.

România este o piaţă-cheie pentru Erste, iar Treichl se aşteaptă ca ţara să-şi revină din criză.

„Cred că da (România îşi va reveni, n.r.). Ţara face multe lucruri bune şi a făcut multe lucruri bune. România îşi va reveni şi este pe această cale chiar acum”, a spus el.


O reducere de salarii de 25% în sectorul public este de neimaginat în ţări ca Germania sau Franţa, consideră Treichl.

„Măsurile care au fost luate de Guvernul României sunt aproape de neimaginat în Europa de Vest. Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franţa guvernul să spună: «Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%?»Şi în acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA? Iar asta s-a întâmplat fără o singură zi de grevă. A fost o măsură destul de brutală. Dar nu este una din diferenţele dintre Est şi Vest faptul că Estul este o regiune unde oamenii au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest?”, a afirmat el.

Guvernul a redus în vara anului trecut salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% şi a tăiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMI şi Comisia Europeană. Alte măsuri luate de autorităţile române sunt creşterea taxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe câştigurile de capital sau creşterea impozitelor pe proprietate.

De la începutului acestui an, salariile în sectorul public au fost majorate cu 15%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Grupul Erste a preluat la sfârșitul anului 2005 Banca Comercială Română (BCR), Guvernul României încasând 3,7 miliarde de euro.

Guvernul de la Viena este condus în prezent de Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Austria, cu Werner Faymann ca premier (din anul 2008).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr