28 iunie, 2020

Șeful diplomației europene Josep Borrell (foto) a cerut Turciei să înceteze forajul ilegal de explorare a gazelor naturale din largul apelor Ciprului, transmite Euractiv.

Josep Borrell a avut joi o întrevedere cu oficiali ciprioţi, la Nicosia. ”Forajul ilegal al Turciei trebuie să înceteze”, a declarat Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe, după întâlnirea cu ministrul afacerilor externe din Cipru, Nikos Christodoulides. Discuțiile celor doi oficiali s-au concentrat pe ”consolidarea stabilității regionale” și reducerea tensiunilor.

”Delimitarea zonelor economice exclusive contestate de Turcia trebuie făcută în conformitate cu dreptul internațional și cu bună credință, așa cum a propus Cipru”, a adăugat șeful diplomației europene.


Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internațională și membră a UE, își exercită suveranitatea asupra a două treimi din sudul insulei. Autoproclamata Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia, care a invadat treimea nordică a insulei în 1974, ca reacție la o lovitură de stat ce urmărea să alipească insula de Grecia. Negocierile sub egida ONU vizând reunificarea insulei au eșuat în 2017 și nu au mai fost reluate, în special ca urmare a diviziunilor profunde generate de descoperirea unor depozite importante de gaze naturale pe fundul apelor din largul Ciprului, revendicate atât de Cipru cât și de Turcia.

Ankara susține că activitățile sale de foraj petrolier sunt în conformitate cu legislația internațională și că aliatul său turco-cipriot urmează să primească o parte din beneficii și să aibă dreptul de a fora.

În ianuarie, Republica Cipru a acuzat Ankara de ”piraterie” din cauza forajului repetat în ceea ce consideră a fi zona sa economică exclusivă.

”Turcia a decis să efectueze al șaselea său foraj ilegal în mai puțin de un an, cu încălcarea drepturilor suverane ale Ciprului, destabilizând astfel şi mai mult regiunea”, a declarat ministrul afacerilor externe Nikos Christodoulides, după întâlnirea cu Borrell. ”Acţiunile Turciei în zonele maritime ale Ciprului nu pot fi considerate acte izolate (…) ele fac parte dintr-un comportament general alarmant”, a adăugat el.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: