Şeful delegaţiei Comisiei Europene în România, Istvan Pal Szekely, a declarat vineri, în timpul întâlnirii Misiunii FMI cu preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Radu Ruşanu, că „reprezentanţii CE urmăresc cu interes rezultatul restructurării personalului ASF”, potrivit unui comunicat al ASF.
Misunea FMI s-a întâlnit vineri cu membri ai Consiliului ASF şi au discutat „preocupările organismelor financiare internaţionale” referitoare la calificarea profesională a personalului ASF.
Pentru a răspunde „inclusiv” acestor preocupări, Guvernul a adoptat pe 17 octombrie o ordonanţă de modificare a legislaţiei referitoare la organizarea şi funcţionarea ASF, prin care s-au introdus, la cererea FMI, noi condiţii profesionale şi noi incompatibilităţi şi posibile situaţii de conflict de interese pentru angajaţii ASF.
Daniel Tudor, membru executiv – vicepreşedinte pe sectorul asigurărilor, şi-a dat demisia imediat după aprobarea ordonanţei, deoarece soţia sa, Doina Tudor, este parlamentar.
Atribuţiile sale au fost preluate de prim-vicepreşedintele Consiliului, Daniel Dăianu.
Şeful delegaţiei CE, Istvan Pal Szekely, a declarat: “Sunt mai multe chestiuni în care avem aceeaşi înţelegere sau e un foarte bun început pentru a avea aceeaşi înţelegere. Şi noi şi dumneavoastră, ASF, avem nevoie de anumite certitudini pentru a putea trece într-o nouă etapă. Vreau să fiu foarte cinstit – vrem să fim aliatul cel mai puternic şi vrem ca această instituţie să fie la standarde internaţionale.”
Istvan Pal Szekely a spus că „reprezentanţii Comisiei Europene urmăresc cu interes rezultatul restructurării personalului ASF în urma unei evaluări independente, realizată de o companie cu reputaţie internaţională”.
Procesul de selectare a evaluatorului a fost demarat de către ASF în luna septembrie anul acesta, se spune în comunicat.