Comisia de buget a Senatului a finalizat miercuri ancheta privind activitatea cec Bank. Raportul nu este public, dar concluzia, prezentată de membri ai Comisiei, este că instituția bancară a respectat toate regulile în materie, atunci când i-a acordat Ioanei Băsescu împrumutul de peste un milion de euro.
”Acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare, discuţiile politice pot duce în direcţia de moralitate”, a declarat Cosmin Nicula, președintele Comisiei.
Senatorul UDMR Akos Mora, membru al Comisiei, a explicat că nu creditele sunt importante, ci viitorul cec Bank, sprijinirea IMM-urilor și a creșterii economice de către această instituție bancară: ”Aici ne-am concentrat cu toţii, să creăm o platformă suficient de puternică, în aşa fel încât cec să devină acel instrument de finanţare care lipseşte cu desăvârşire, astăzi, în finanţarea IMM-urilor, a agriculturii. Pe partea internă, există o lipsă de finanţare acută în piaţă, iar cec poate deveni acel instrument important care să sprijine dezvoltarea economică”, a declarat Akos Mora.
Comisia a recomandat îmbunătățirea sistemului informatic și majorarea capitalului CEC.
Raportul a fost depus la Biroul Permanent al Senatului, la Secretariatul general, şi urmează să fie discutat de conducerea Senatului pe 30 decembrie, însă poate fi văzut doar de acei senatori care au certificat ORNISS.
Ancheta Comisiei a început pe19 noiembrie, la propunerea parlamentarilor USL, pentru a lămuri dacă fiica cea mare a președintelui, Ioana Băsescu a fost privilegiată la acordarea împrumutului de peste un milion de euro necesar achiziționării celor aproape 300 de hectare de teren agricol din comuna Nana, județul Călărași.
O a doua comisie parlamentară înființată special pentru tranzacția Ioanei Băsescu, investighează retrocedările de terenuri din județul Călărași, pentru a vedea dacă au existat presiuni asupra foștilor prorietari sau dacă au fost implicați în afacere oficiali ai statului.