sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 martie, 2018

Preşedintele CEFC China Energy, grupul chinez care urmează să controleze grupul de firme Rompetrol, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice, potrivit unei surse familiarizată cu acest dosar, citată de Reuters.

Grupul chinez este privat și urmează să preia nu doar 51% din KMG International NV, care controlează rafinăria Petromidia şi reţeua de benzinării Rompetrol, dar şi o participaţie de peste 14% la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, după o tranzacţie de circa 9,1 miliarde de dolari.

Ye Jianming, preşedintele CEFC, a fost reţinut încă dinainte de 16 februarie, dar ştirea a fost confirmată de revista chineză Caixin, în preajma începerii lucrărilor Parlamentului chinez, în care președintele Chinei, Xi Jinping, ar putea să-și conolideze puterea, prin eliminarea limitării mandatului.


Date fiind problemele sistemului financiar chinez, este probabil ca guvernul să-și asume controlul a mai multe firme, potrivit unui profesor al Școlii de Afaceri din Shenzhen, citat de Reuters.

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming, din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu active în toastă lumea şi cu ambiţai de a deevni unul dintre giganţii energiei.

În afara intrării în Rosneft ca acționar semnificativ, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, a investiti în mai multe companii din Cehia, unde intenţionează să cumpere o bancă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

CEFC China Energy Company Ltd. este pe cale să finalizeze și achiziţia pachetului de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV (fosta Rompetrol Group), controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.


Fosta The Rompetrol Group este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi reţele de distribuţie de carburanţi Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: