sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2022

Fatih Birol, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), a acuzat Rusia că a amplificat criza energetică, prin gâtuirea livrărilor de gaze naturale către Europa, concomitent cu „tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”.

IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziţie cel puţin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa. Totodată, Rusia a folosit facilităţile de stocare pe care le controlează pe continent, pentru a spori impresia de livrări reduse, potrivit Bloomberg şi Financial Times, citate de Agerpres.

„Credem că există dovezi ale încordării de pe piaţa europeană a gazelor din cauza acţiunilor Rusiei. Aş atrage atenţia că fluxurile scăzute de gaze ruseşti din prezent către Europa coincid cu „tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Fatih Birol.


Fatih Birol a evidenţiat rolul Gazprom în reducerea volumelor de gaze din facilităţile de stocare pe care le controlează în UE.

Țările europene să-și facă propriile stocuri

Fatih Birol a explicat că ţările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-şi capacităţi suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influenţa oricărei ţări pe piaţă în momentele tensionate.

„În ceea ce priveşte deficitul din facilităţile de stocare din UE, în mare parte este cauzat de Gazprom”, a explicat Birol, arătând că nivelul stocat total este la aproximativ 50% din capacitate, faţă de 70% în mod normal în ianuarie.

Livrările de gaze ruseşti spre Europa au scăzut cu 25%, în trimestrul patru din 2021 faţă de perioada similară din 2020, şi sunt mai reduse cu 22% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenţiei Internaţionale a Energiei.


Moscova a plafonat livrările spre continent în timp ce alţi furnizori, cum ar fi Norvegia, Algeria şi Azerbaidjan, le-au majorat, a confirmat Fatih Birol.

Înființată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă, Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: