sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Șeful Agenţiei Internaţionale a Energiei acuză Rusia că a amplificat criza energetică concomitent cu criza ucrainiană

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 ianuarie, 2022

Fatih Birol, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), a acuzat Rusia că a amplificat criza energetică, prin gâtuirea livrărilor de gaze naturale către Europa, concomitent cu „tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”.

IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziţie cel puţin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa. Totodată, Rusia a folosit facilităţile de stocare pe care le controlează pe continent, pentru a spori impresia de livrări reduse, potrivit Bloomberg şi Financial Times, citate de Agerpres.

„Credem că există dovezi ale încordării de pe piaţa europeană a gazelor din cauza acţiunilor Rusiei. Aş atrage atenţia că fluxurile scăzute de gaze ruseşti din prezent către Europa coincid cu „tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Fatih Birol.


Fatih Birol a evidenţiat rolul Gazprom în reducerea volumelor de gaze din facilităţile de stocare pe care le controlează în UE.

Țările europene să-și facă propriile stocuri

Fatih Birol a explicat că ţările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-şi capacităţi suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influenţa oricărei ţări pe piaţă în momentele tensionate.

„În ceea ce priveşte deficitul din facilităţile de stocare din UE, în mare parte este cauzat de Gazprom”, a explicat Birol, arătând că nivelul stocat total este la aproximativ 50% din capacitate, faţă de 70% în mod normal în ianuarie.

Livrările de gaze ruseşti spre Europa au scăzut cu 25%, în trimestrul patru din 2021 faţă de perioada similară din 2020, şi sunt mai reduse cu 22% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Moscova a plafonat livrările spre continent în timp ce alţi furnizori, cum ar fi Norvegia, Algeria şi Azerbaidjan, le-au majorat, a confirmat Fatih Birol.

Înființată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă, Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr