22 noiembrie, 2016

cernavodaFondul Proprietatea (simbol bursier FP) „se opune vehement” propunerii consiliul de administrație al Nuclearelectrica (SNN) de a i se reînnoi mandatul, în aceeaşi componenţă şi de menținere a aceluiași director general pentru încă un mandat de patru ani, începând din 25 aprilie 2017, potrivit unui comunicat trimuis la redacția cursdeguvernare.ro.

Propunerea în cauză va fi supusă votului acționarilor în adunarea generală a acționarilor (AGA) din 9 decembrie 2016.

Nuclearelectrica (SNN) este al treilea cel mai mare producator de energie din România, dupa Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia.


Fondul Proprietatea (FP) mai are mai puțin de 10% (9,09%) din acțiunile SNN, după ce nu a participat cu cash la o majorare de capital prin care statul a impus recunoașterea unor alocări bugetare de peste 194,3 milioane de lei, din perioada 2006 – 2009. FP a contestat în instanță acea majorare și a pierdut, iar deținerea inițială de 9,72% s-a diluat.

Ministerul Energiei are aproape 82,5% din acțiunile SNN, iar restul se află în circulație liberă la Bursa de Valori București (BVB).

Fondul Proprietatea (FP) solicită acționarilor:

  • (a) să voteze împotriva reînnoirii mandatelor actualului Consiliu și directorului general și
  • (b) să aprobe demararea de către Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, în concordanță cu principiile de guvernanță corporativă prevăzute de OUG 109/2011 și Legea 111/2016.

Solicitarea Fondului a fost formulată prin introducerea unui punct adițional pe ordinea de zi a AGA, urmând ca Nuclearelectrica să publice  ordinea de zi actualizată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


De asemenea, Fondul Proprietatea (FP) subliniază că mandatul directorului general al Nuclearelectrica (SNN) nu poate fi prelungit automat, conform legislației în vigoare, și solicită ca noul Consiliu, odată numit, să organizeze o procedură de selecție separată pentru această funcție.

„Considerăm că propunerea de reînnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administrație și a directorului general al Nuclearelectrica (SNN) este inacceptabilă pentru acționari, având în vedere că membrii Consiliului nu au adoptat măsuri de contracarare a scăderii valorii de piață a companiei, care a generat pierderi de peste două miliarde de lei acționarilor de la listarea companiei în septembrie 2013. Ca urmare, atât profitabilitatea companiei, cât și valoarea sa de piață sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, când a început mandatul actualului Consiliu”, a declarat Greg Konieczny, CEO al filialei Franklin Templeton (FTIML), care administraeză FP, și manager de portofoliu al Fondului.

Greg Konieczny îi acuză pe membrii executivi ai consiliului SNN, și pe actualul director general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, că  „nu au acționat în interesul acționarilor”, potrivit comunicatului citat.

În consecință, FP solicită „inițierea de către Ministerul Energiei a procesului de selecţie pentru noi membri ai Consiliului, pe baza principiilor prevăzute de legea 111/2016. Fondul Proprietatea solicită, de asemenea, derularea de către noul Consiliu, după numirea sa, a unui proces de selecție separat pentru funcția de director general”, a adăugat Greg Konieczny.

Valoarea Nuclearelectrica (SNN) este de peste 1.474 milioane de lei, potrivit capitalizării obținute cu prețul curent al unei acțiuni SNN de 4,89 lei / titlu. Prețul cu care SNN a intrat la Bursă prin oferta publică a fost de 11,2 lei / acțiune.

În susținerea solicitorilor administratorii FP invocă argumentele:

  • valoarea de piață a companiei a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de acționarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al companiei ;
  • profitabilitatea companiei a scăzut dramatic în perioada mandatului actualului Consiliu: între 2013 și 2015 profitul net a scăzut cu 65%, în timp ce remunerațiile totale ale membrilor conducerii executive și non-executive au crescut cu 46% în aceeași perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei ;
  • actualul Consiliu nu a propus sau implementat niciun program de reducere a costurilor pentru a contracara scăderea accelerată a profitabilității. Este de așteptat ca un consiliu diligent si care acționează în interesul companiei și acționarilor, să implementeze măsuri de reducere a costurilor pentru a atenua scăderea sau chiar a menține marjele de profitabilitate;
  • actualul  Consiliu nu a propus și nu a implementat nicio măsură de contracarare a scăderii abrupte a prețului acțiunilor Nuclearelectrica (SNN), care ar fi putut conduce la restabilirea încrederii acționarilor și investitorilor.
  • actualul Consiliu s-a angajat în negocieri pentru costisitorul proiect privind construcția reactoarelor 3 și 4 și a refuzat să facă publice sumele cheltuite până în prezent cu acest proiect, în loc să facă demersuri pentru a asigura finanțarea retehnologizării reactorului 1;
  • actualul Consiliu nu și-a îndeplinit obiectivele de performanță stabilite prin planul de management asumat de Consiliu la data de 9 iunie 2013.

FP a conetstat încă din 2012 faptul că  „modalitatea prin care Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri face nominalizarea doamnei Daniela Lulache în funcția de director general al Nuclearelectrica nu respectă regulile de guvernanță corporatistă”, a declarat atunci Greg Konieczny, considerând „controversată” numirea respectivă.

Daniela Lulache fusese, anterior, dierctor general FP.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: