miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2019

”Sistemul judiciar este subminat de atacuri politice, sub pretextul reformării”, a acuzat miercuri preşedintele Curții Supreme, Cristina Tarcea.

Aceasta a vorbit despre contextul actual și a făcut și o referire la liderul PSD, Liviu Dragnea:

”În ultima vreme tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituțiile care comit abuzuri (…) Vă mai aduceți aminte declarațiile politice din luna august și septembrie că la ICCJ se refuză a se aplica legea? Vă mai aduceți aminte de interesul direct al președintelui Camerei Deputaților în organizarea completurilor de cinci (cinci judecători – n. red.)?”


Referindu-se la presiunile exercitate dinspre politic asupra sistemului judiciar, Cristina Tarcea a spus că a avut o discuție cu președintele CCR, Valer Dorneanu, în legătură cu decizia de constatare a conflictului de constituționalitate în problema formării completurilor de cinci judecători, precum și o întâlnire „la fel de interesantă” cu Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

„Dar, toate la timpul lor”, a promis Cristina Tarcea, la intrarea în CSM, unde a fost citată de Inspecția Judiciară, care a exercitat o acțiune disciplinară împotriva șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Acţiunea Inspecției Judiciare a fost exercitată deoarece preşedintele instanţei supreme ar fi refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor (este vorba despre completurile de cinci, unde unul dintre judecători era membru de drept – președintele, vicepreședintele sau șeful de secție.

Este o premieră în România, iar Cristina Tarcea consideră că acțiunea este „un abuz”.


La intrarea în sediul CSM, ea le-a distribuit jurnaliștilor pagini în care prezintă mai multe argumente potrivit cărora acţiunea disciplinară împotriva sa are „vădit caracter politic” şi a fost declanșată în contextul subminării sistemului judiciar sub pretextul reformării.

O eventuală sancțiune disciplinară ar putea permite înlocuirea Cristinei Tarcea, mișcare ce face parte din procesul de înlocuire a șefilor celor mai importante instituții din justiție, proces declanșat anul treuct de către ministrul Tudorel Toader.

Cristina Tarcea a oferit câteva detalii despre întâlnirea avută cu Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, acum președinte al Curții Constituționale, întâlnire desfășurată la cererea acestuia:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de cinci judecători, la foarte scurt timp după ce s-a pronunțat decizia prin care s-a constat conflictul juridic de constituționalitate, singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum este că a fost o discuție în care am fost pusă să-mi țin telefonul în anticamera, iar discuția s-a purtat pe întuneric, atât de întuneric încât la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine.

Întrebată ce dorea președintele CCR, Cristina Tarcea a spus: „O justificare a deciziei CCR pronunțată pe completurile de 5 judecători”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: