30 aprilie, 2022

Miniştrii de externe ai Franţei și Germaniei au anunțat vineri că sunt hotărâţi să sprijine Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare cu care se confruntă, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Miniştrii au schimbat opinii despre răspunsul european la războiul din Ucraina şi au discutat despre continuarea şi aprofundarea sprijinului acordat acestei ţări”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre.

„Cei doi miniştri au discutat şi despre situaţia din Republica Moldova şi despre hotărârea lor comună de a o susţine în faţa riscurilor de destabilizare”, a adăugat Anne-Claire Legendre.


Regimul separatist din Transnistria a reclamat săptămâna aceasta o serie de atacuri, incidente care au stârnit temeri cu privire la riscul extinderii conflictului care devastează Ucraina.

Franţa a declarat marţi că sprijină Republica Moldova în faţa „riscurilor de destabilizare” şi a reiterat „sprijinul pentru integritatea teritorială” a acestei ţări.

La rândul său, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, declara miercuri, în Parlamentul de la Berlin, că nu este clar cine se află în spatele atacurilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, dar a descris situația din Moldova ca fiind „extrem de critică”. 

Serghei Lavrov spune că Republica Moldova este ”târâtă” în NATO

Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al-Arabiya, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost întrebat, vineri, dacă Moldova ar trebui să fie îngrijorată de ceva în legătură cu „operațiunea specială a Rusiei” din Ucraina.


„Ar trebui să fie îngrijorați de viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO și nu cred că asta va ajuta la securitatea Republicii Moldova”, a răspuns șeful diplomației de la Moscova.

Declarația ministrului rus de externe nu este conformă cu realitatea: Moldova are neutralitatea înscrisă în Constituție și nu și-a exprimat dorința de a adera la NATO. În schimb, Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană. 

La începutul lunii martie, autoritățile separatiste de la Tiraspol anunțau că nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE și au cerut recunoașterea independenței Transnistriei. 

Acțiuni subversive în Transnistria

Atacuri misterioase în Transnistria, teritoriu separatist în Republica Moldova unde Moscova menține trupe de aproape 30 de ani, au generat temeri, la începutul acestei săptămâni, cu privire la extinderea conflictului ucrainean.

Separatiştii proruşi din Transnistria au acuzat Ucraina pentru cele 3 incidente, dar experţii le consideră acţiuni subversive ale Rusiei menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Un general rus de rang înalt, Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, declara recent că Rusia are în vedere în Ucraina inclusiv crearea unui culoar spre Transnistria, unde, potrivit lui, se înregistrează „cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”.

După declarația generalului rus, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul și că Moscova are planuri pentru a invada și alte țări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: