Un memorandum inițiat de ministrul Finanțelor, Florin Câțu, propune ca Guvernul să aprobe, în ședința sa de joi, numirea Mirelei Călugăreanu (foto), acum președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și în funcția de prețedinte al Consiliului de administrație al cec Bank.
Memorandumul citat spune că Mirela Călugăreanu ar urma să dețină simultan ambele funcții.
„Având în vedere cadrul legal existent și ținând cont de calitățile profesionale și experiența doamnei Mirela Călugăreanu, precum şi capacitatea de a lua decizii importante și cu un grad ridicat de complexitate, supunem aprobării exercitarea de către doamna Mirela Călugăreanu, președinte cu rang de secretar de stat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, și a calităţii de preşedinte al Consiliului de administraţie al cec Bank S.A.”, spune documentul citat.
Pentru ca Mirela Călugăreanu să ocupe ambele funcții, memorandumul invocă „dispoziţiile art. 84 alin.(3) din Legea nr. 161/2003, care îndeptățește Guvernul să aprobe numirea Mirelei Călugăreanu, „ în mod excepţional”, considerând că cec Bank este o instituție „de interes strategic” și că interesul public impune decizia.
Florin Cîțu nu este la prima tentativă de a determina schimbări la CEC. Valentin Mavrodin, care ar urma să fie schimbat de la conducerea cec Bank, a câștigat un proces cu Ministerul Finanțelor (MFP) privind o reorganizare care îl lăsa fără funcția de director general al Trezoreriei.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, la începutul luni august, să suspende executarea reorganizării Direcţiei Generale de Trezorerie şi contabilitate Publică.
Un alt membru al consiliului de administrație al cec Bank, Ciprian Badea, a obținut în instanță suspendarea reorganizării Direcției Juridice a MFP.
De asemeni, anumite propuneri făcute de ministrul Finanţelor pentru consiliul de administrație al cec au fost respinse de Banca Națională a României.