duminică

28 aprilie, 2024

2 octombrie, 2022

Nivelul apei din acumularea Tăul Mare a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului ministerial pentru situații de urgență, organizată duminică, după ce s-a constatat apariția unei pâlnii de eroziune zona centrală a barajului de acumulare amintit.

Circa 300 de persoane au primit mesaje de evacuare de la ISU Alba, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

“În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N “Apele Române”, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite în bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a subliniat Tanczos, potrivit Agerpres.


Ministrul Mediului a convocat, duminică dimineața, Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a situației creată de apariția unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 metri – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, județul Alba.

Pe data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 16:00, reprezentanții Primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin SNUAU 112.

Potrivit ministerului de resort, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat.

Deținătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.


Specialiștii Administrației Naționale “Apele Române” (ANAR) au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0,15 – 0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin.

Pentru coborârea nivelului în lac cu 4 – 5 metri, IJSU Alba a început, deja, montarea pompelor de 10.000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval.

La acest moment, nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund a acumulării, notează MMAP.

Patru mesaje RO-Alert au fost transmise populației, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: