miercuri

27 martie, 2024

26 iulie, 2021

galerii romane rosia montanaComitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va decide marţi dacă situl Roşia Montană – concentrat în jurul galeriilor romane de exploatare auriferă, unice în lume –  va fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Dacă nu apar surprize, situl, evaluat de experții internaționali ca având o valoare universală excepțională, va fi înscris pe această listă, după 10 ani de la demararea demersurilor oficiale în acest sens.

Dosarul Roșia Montană a fost trimis la UNESCO în 4 ianuarie 2017, însă Guvernul Viorica Dăncilă a cerut suspendarea procedurii, la presiunea celor care susțin că intrarea în patrimoniul universal ce trebuie protejat ar face ca România să piardă peste 4 miliarde de dolari în arbitrajul de la ICSID Washington.

Suma reprezintă despăgubirile cerute pentru proiectul de exploatare a aurului dezvoltat de Gabriel Resources, dar niciodată ajuns în faza de începere a producției.


Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%.

În opinia fostului senator USR PLUS Mihai Goțiu, includerea în UNESCO ar întări poziția statului român în procesul de arbitraj de la ICSID Washington. De altfel, a explicat acesta în mai multe explicații publicate pe contul său de Facebook, poziția oficială a României în proces este că Gabriel Resources nu a realizat un proiect ce respectă legislația romînească și europeană.
Pe lângă problemele legate de protecția patrimoniului cultural-istoric, proiectul propus spre avizare și autorizare de RMGC (subsidiara Gabriel în România) încalcă, în mod special, legislația autohtonă și europeană de protecție a mediului, dar și cea privitoare la drepturile de proprietate ale localnicilor, susține Mihai Goțiu, unul dintre cei mai cunoscuți activiști pro-Roșia Montană.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: