luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iulie, 2021

galerii romane rosia montanaComitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va decide marţi dacă situl Roşia Montană – concentrat în jurul galeriilor romane de exploatare auriferă, unice în lume –  va fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Dacă nu apar surprize, situl, evaluat de experții internaționali ca având o valoare universală excepțională, va fi înscris pe această listă, după 10 ani de la demararea demersurilor oficiale în acest sens.

Dosarul Roșia Montană a fost trimis la UNESCO în 4 ianuarie 2017, însă Guvernul Viorica Dăncilă a cerut suspendarea procedurii, la presiunea celor care susțin că intrarea în patrimoniul universal ce trebuie protejat ar face ca România să piardă peste 4 miliarde de dolari în arbitrajul de la ICSID Washington.

Suma reprezintă despăgubirile cerute pentru proiectul de exploatare a aurului dezvoltat de Gabriel Resources, dar niciodată ajuns în faza de începere a producției.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%.

În opinia fostului senator USR PLUS Mihai Goțiu, includerea în UNESCO ar întări poziția statului român în procesul de arbitraj de la ICSID Washington. De altfel, a explicat acesta în mai multe explicații publicate pe contul său de Facebook, poziția oficială a României în proces este că Gabriel Resources nu a realizat un proiect ce respectă legislația romînească și europeană.
Pe lângă problemele legate de protecția patrimoniului cultural-istoric, proiectul propus spre avizare și autorizare de RMGC (subsidiara Gabriel în România) încalcă, în mod special, legislația autohtonă și europeană de protecție a mediului, dar și cea privitoare la drepturile de proprietate ale localnicilor, susține Mihai Goțiu, unul dintre cei mai cunoscuți activiști pro-Roșia Montană.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: