vineri

29 martie, 2024

27 noiembrie, 2015

gazoductZece state membre, printre care și România, cer o dezbatere a proiectului North Stream II la summitul din decembrie și susțin că aprovizionarea Uniunii prin acest gazoduct ar afecta nu doar securitatea energetică a UE, ci și stabilitatea regiunii Europei de Est, se arată într-o scrisoare trimisă joi Comisiei Europene.

Scrisoarea, datată 26 noiembrie, este semnată, scrie Reuters, de Polonia, Bulgaria, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Estonia, Letonia și Lituania.

Acestea cer Comisiei o analiză din partea organismelor de reglementare și o dezbatere aprofundată a acestui subiect la summitul UE din decembrie.


“Poziția Comisiei Europene cu privire la proiectul Nord Stream II va influența în mod esențial percepția asupra Politicii comune de apărare și securitate externe în rândul principalilor aliați și partenerilor tradiționali”, semnalează scrisoarea acestui grup de state membre, majoritatea din estul Uniunii.

“Păstrarea rutei de transport prin Ucraina este în interesul strategic al Uniunii Europene pe ansamblu, nu doar din punct de vedere al securității energetice dar și pentru întărirea stabilității regiunii Europei de Est”, precizează cele 10 state.

Comisia Europeană vrea să reducă dependența blocului comunitar de Rusia, țară care asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

În acest moment, o treime din necesarul de gaze naturale al Uniunii vine din Rusia, iar aproape o jumătate din aceste cantitatță sunt livrate prin Ucraina.


Compania rusească Gazprom a anunțat miercuri că a oprit furnizarea de gaze naturale către Ucraina, măsura fiind considerată o replică la debranșarea Crimeei (anexată anul trecut la Rusia) de către Kiev.

Potrivit Reuters, fluxurile de gaze vor fi reluate la momentul în care Ucraina va plăti un avans prentru livrări viitoare.

Kievul a declarat că decizia nu o afectează și că nu va mai cumpăra gaze naturale de la Gazprom pentru că poate achiziționa gaze mai ieftin de pe piața  din Europa.

Nici Uniunea nu este îngrijorată de întreruperea livrărilor de gaze naturale rusești spre Ucraina deoarece rezervele sunt la un nivel confortabil, a declarat joi comisarul european pentru Energie, Arias Canete, care a adăugat: “Ucraina este o țară sigură de tranzit. Gazul ar trebui să continue să treacă prin Ucraina”.

Statele din Est acuză Germania și Franța de ”trădare” în cazul North Stream II

Statele est-europene riscă să piardă miliarde de dolari din taxele de tranzit pentru gazele naturale, motiv pentru care au criticat de mai multe acordul Europei Occidentale cu Rusia privind construcția unei noi conducte care să ocolească Ucraina.

Mai multe companii occidentale, precum germanii de la EON AG sau francezii de la Engie, au ajuns anul acesta la un acord cu exportatorul rus Gazprom pentru extinderea conexiunii din Marea Baltică.

Companiile și statele din vestul Europei își ”trădează” vecinii din est, comenta în septembrie premierul slovac Robert Fico, în urma unei întâlniri avute cu premierul Ucrainei, Arseniy Yatsenyuk, în capitala Bratislava.

Gazprom a semnat în luna septembrie un acord cu EON, Engie, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG și BASF SE pentru a extinde capacitatea conductei Nord Stream cu 55 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce ar dubla capacitatea conductei care ar ajunge să asigure 30% din cererea europeană.

Ucraina, care are deja dificultăți să evite intrarea în faliment pe fondul conflictelor din est, ar urma să piardă taxă de tranzit în valoare de două miliade de dolari, în timp ce Slovacia ar pierde sute de milioane de euro, au precizat liderii celor două state.

”Își bat joc de noi. Nu poți discuta luni de zile despre cum este nevoie să stabilizăm situația și apoi să iei o dicizie care pune Ucraina și Slovacia într-o poziție deloc demnă de invidiat”, a precizat Robert Fico.

Rusia încearcă să reducă cantitatea de gaze livrată prin conductele din Ucraina pe fondul disputelor dintre cele două țări. În prezent, circa o treime din livrările de gaze ale Rusiei către Europa trec prin Ucraina, față de două treimi în 2011, înainte de deschiderea conductei Nord Stream care aprovizionează Germania direct, pe sub Marea Baltică.

Nord Stream II ar urma să facă primele livrări în 2019, odată cu expirarea actualului acord între Rusia și Ucraina.

Proiectul neglijează complet interesele Poloniei și afectează unitatea Uniunii Europene în fața președintelui rus Vladimir Putin și agresiunile pe care le comite în Ucraina, a comentat și președintele polonez Andrzej Duda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: