vineri

19 aprilie, 2024

18 septembrie, 2022

Secretul comun al succesului lui Elon Musk, Bill Gates și Steve Jobs (foto), fondatorii giganților Tesla, Microsoft și Apple, constă într-o trăsătură de personalitate: lipsa de emoții față de angajați și colegi și refuzul compromisului când este în joc îndeplinirea viziunii afacerii, potrivit istoricului și biografului Walter Isaacson.

„Acea capacitate de a nu fi implicat emoțional și empatic, ca să își vadă viziunea îndeplinită – este ceva ce a avut Steve Jobs, este ceva ce are Bill Gates. (…) Este ceva ce au acești oameni, pentru că nu așteaptă afecțiune de la persoana din fața lor. Ei vor să ducă rachete pe Marte”, a declarat Walter Isaacson, pentru CNBC.

Istoricul le aseamănă franchețea încăpățânată în societate.  „Musk este foarte asemănător [cu Jobs] prin faptul că este extraordinar de deschis”, a spus el. „Ceea ce face parte din geniul lui.”


Walter Isaacson a scris o biografie a lui Steve Jobs și lucrează la cea a lui Elon Musk.

Lideri duri, dar și sursă de inspirație

Unii dintre angajați lui Elon Musk de la Tesla l-au descris ca pe manager exigent, care nu se sfiește să-și exprime nemulțumirea atunci când oamenii nu ating standardele impuse de el sau nu își respectă termenele prea stricte.

Poate fi dur și nu este întotdeauna ușor de lucrat pentru el, dar adesea este și amuzant și o sursă de inspirație, au spus angajații.

Asta sună cam la fel cu ce au spus și angajații Apple despre Steve Jobs. Se pare că acesta era extrem de direct când își spunea opinia despre munca angajaților, mai ales dacă nu era mulțumit.


Steve Jobs „cerea excelență” de la angajații săi. „Trebuia să dovedești că ești foarte bun în fiecare zi, altfel Jobs te înlătura”, spunea, în 2019, fostul director executiv al Apple, Guy Kawasaki.

La rândul lui, Bill Gates a recunoscut că în prima perioadă când a condus Microsoft, „cu siguranță nu a fost plăcut de oameni”.

Într-un interviu din 2020, Bill Gates a povestit că el, ca și prietenul lui, Steve Jobs, erau cunoscuți pentru spiritul competitiv puternic, care a dus la așteptări extrem de mari pentru angajații lor și pentru ei înșiși.

Empatie pentru ținta Marte

Elon Musk este cel mai bogat om al lumii, cu o avere netă de peste 274 miliarde de dolari și, când conduce atât Tesla, cât și SpaceX, poate fi prea impulsiv cu angajații, poate și pentru că îi lipsește timpul să-și îndeplinească toate atribuțiile pe care le are, crede Walter Isaacson.

Patronului Tesla „îi pasă cu siguranță de reputația sa”, dar asta nu schimbă faptul că este prea direct sau uneori chiar dur cu angajații atunci când vine vorba despre realizarea unei sarcini pentru companiile sale.

„Acesta e gândirea lui Musk: Dacă stau în fața unor oameni care au greșit și dacă încep să simt empatie [pentru ei] în loc să-i îndepărtez, atunci aceasta este o empatie greșită. Empatia mea trebuie să fie cu acțiunea de a ajunge pe Marte, nu cu persoana din fața mea”, spune Walter Isaacson.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: