duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2021

Un bustul din bronz reprezentând o față „anonimă” ascunsă sub glugă a fost dezvelit joi la Budapesta de entuziaștii maghiari ai bitcoin – un tribut adus lui Satoshi Nakamoto, pseudonimul în spatele căruia se ascunde inventatorul criptomonedei, scrie AFP.

Lucrarea a fost dezvelită într-un parc tehnologic din capitala Ungariei, acolo unde mai sunt expuse și un monument al fondatorului Apple, Steve Jobs, sau o instalație proiectată de Erno Rubik, inventatorul maghiar al celebrului cub.


Andras Gyorfi, un jurnalist specializat ăn domeniul IT, a avut ideea de a ridica o statuie spre gloria lui Nakamoto și a „oamenilor internetului”.

„În martie anul trecut, cercetam legăturile dintre arta digitală și blockchain, o tehnologie descentralizată și sigură pentru stocarea și transmiterea informațiilor care se află în centrul criptomonedelor. Și mi-am spus: de ce Satoshi să nu aibă statuia sa în Budapesta?” a declarat pentru AFP Andras Gyorfi.

Inițiativa, prezentată ca „fără precedent”, a fost finanțată de patru companii maghiare din sector.

Apărut după criza financiară din 2008, bitcoin a promovat inițial un ideal libertarian și a aspirat să răstoarne instituțiile monetare și financiare tradiționale. Nakamoto a prezentat obiectivul criptomonedei sale: „să efectueze plăți online direct de la o terță parte la alta fără a trece printr-o instituție financiară”.


Cartea albă fondatoare a fost publicată la 31 octombrie 2008. Autorul său: Satoshi Nakamoto, un pseudonim. Identitatea persoanei sau a grupului din spatele acestuia rămâne necunoscută.

Un monument al Bitcoin- primul din lume- a fost dezvelit în 2018, în orașul Kranj din Slovenia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: