joi

25 aprilie, 2024

15 aprilie, 2014

Secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerul Afacerilor Externe (MAE), George Ciamba, a declarat marţi că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro.

România se află „în grupul select al celor care au ieşit din procedura de deficit excesiv” şi este „foarte bine poziţionată pentru îndeplinirea obiectivelor bugetare asumate”, a declarat George Ciamba, la conferinţa „După zece ani…”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, citat de MEDIAFAX.

George Ciamba a afirmat că România îndeplineşte pentru prima dată toate criteriile de aderare la zona euro: „Cred că există toate premisele ca în cursul acestui an, ceea ce de fapt s-a realizat deja în 2013, să îndeplinim şi criteriile de la Maastricht privind inflaţia. Credem că la acest moment e pentru prima dată când am îndeplinit toate criteriile de aderare la zona euro. Aceste lucru se vede şi prin faptul că atractivitatea pieţei româneşti pentru investiţii străine a crescut în ultima perioadă de timp, cred că vedem deja o prezenţă mult mai dinamică a investiţiilor în România”.


În opinia oficialului MAE, România se poziţionează „în nucleul de state membre aflate în avangarda guvernanţei economice”.

Conferinţa „După zece ani…” reuneşte lideri de opinie, reprezentanţi ai administraţiei centrale, membri ai societăţii civile şi specialişti în diferite domenii, pentru a discuta „recolta” statutului de membru în UE după 10 ani de la aderare (cazul Poloniei) şi înainte cu trei ani de această aniversare (cazul României şi Bulgariei).

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, declara pe 8 aprilie că inflația și dobânzile la moneda națională se vor încadra, în vara acestui an, în limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene.

“În sfârșit am intrat în grup, în grupul celor care speră și o convergență nominală și la intrarea în zona euro. Noi ne așteptăm ca la sfârșitul acestei primăveri și în vara acestui an, criteriile de convergență nominală legate de inflație și de ratele de dobândă să fie îndeplinite. Nu este mesajul nostru că vom sări în a afirma că peste câțiva ani intrăm în zona euro. Intrăm când suntem pregătiți. Aceasta este o decizie politică. Dar mesajul că nu mai suntem codași cred că merită să îl discutăm”, a explicat guvernatorul BNR.


Referitor la anul 2018 avansat de premierul Victor Ponta drept țintă pentru adoparea euro de către România, șeful băncii centrale a spus că acest proiect trebuie consensualizat, fie într-un document scris, cum s-a întâmplat cu proiectul de aderare la Uniunea Europeană, în anul 2000, sau chiar și într-o formă mai degrabă conflictuală, cum s-a întâmplat cu acordurile cu instituțiile financiare internaționale de după 2008.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: